Navigeren met het telefoonboek: KPN Op Weg

Het wordt steeds meer een 'zoek-de-verschillen' bij de navigatiekits. De ene personal navigation device (pnd) lijkt sprekend op de andere. Innovatie komt van KPN. Zij rusten de roemruchte BlackBerry handcomputer voor mobiele mail uit met een 'navigerend telefoonboek'.

Valt er eigenlijk nog wel wat te verbeteren aan een navigatieapparaat? Ze brengen je allemaal van A naar B, weten tegenwoordig meestal ook wel waar de flitspalen staan en het dichtstbijzijnde benzinestation is allang geen geheim meer. Zelfs TMC (file-informatie) is niks bijzonders meer, al heb je vrijwel altijd nog wel een externe ontvanger nodig. Is er iets wat nog ontbreekt?

Het telefoonboek, vindt KPN en gelijk hebben ze. Een uitgebreidere lijst met POIs (points of interest) zul je niet vinden. Wil je iemand ophalen bij zijn werk, maar weet je niet waar je moet zijn? Zoek het op in telefoonboek, kies navigeer naar en je bent op weg.

De

OORDEEL

+ bestemming opzoeken in telefoonboek
+ sterke gps-muis
+ bellen, mailen, navigeren in n apparaat
- mist enkele basale navigatiemogelijkheden
- drukke kaartinterface

"Het telefoonboek is een logische volgende stap voor navigatieapparaten, maar de uitvoering in KPN Op Weg kan beter."

route-informatie en kaartgegevens worden via gprs (mobiel internet) binnengehaald en zijn dus altijd actueel. De keerzijde is dat je naast de 109,25 voor het startpakket ook nog een maandelijks bedrag van 8,95 moet betalen.

Navteq-kaarten
Om het idee voor elkaar te krijgen heeft KPN een Blackberry met gprs gecombineerd (de 7130 of 8700) met kaartmateriaal van Navteq, navigatiesoftware van Wisepilot, verkeersinformatie van de ANWB en tot slot een gps-muis van Holux. Sommige mensen zijn niet weg van een losse gps-muis, maar ons spreekt het wel aan. Twee kleine apparaatjes zijn makkelijker op te bergen dan n grote en een losse muis kan je neerleggen waar je wilt. Handig als je een warmtewerende voorruit hebt.

De Holux-muis blijkt bovendien bijzonder krachtig te zijn; genoeg om ook binnen een peiling te doen, wat voor gentegreerde TomToms of Mios een zeldzaamheid is. En anders leg je hem gewoon in de vensterbank, zolang je met de Blackberry maar binnen Bluetooth-bereik blijft.
Bij het KPN Op Weg pakket zit overigens geen Blackberry, wel de gps-muis, een zuignaphouder en een autolader.