Navteq zet Ierland digitaal op de kaart

Ierland is in korte tijd een modern land geworden. Maar op het platteland kun je nog makkelijk verdwalen door het ontbreken van postcodes en straatnamen. Kaartenleverencier Navteq heeft een oplossing bedacht om in Ierland toch goed te kunnen navigeren.

Navteq is wereldwijd een van de toonaangevende leveranciers van digitale kaarten voor navigatiesystemen in voertuigen en locatiegebonden oplossingen (LBS). Het bedrijf introduceert een complete en gedetailleerde wegenkaart van de Ierse Republiek voor navigatiesystemen, waarmee de plaatsbepaling van ruim 95.000 km openbare weg en 44.000 steden, dorpen en gehuchten digitaal is vastgelegd.

De totstandkoming van de digitale wegenkaart van Ierland was door het ontbreken van een postcodesysteem buiten de Ierse hoofdstad Dublin aanzienlijk gecompliceerder dan gebruikelijk. Ook het vaak ontbreken van straatnamen in de duizenden kleine 'townlands' (gehuchten) die Ierland rijk is droeg daar aan bij. Voor de software van navigatiesystemen zijn stad- en straatnamen vereist om de plaats van een bestemming nauwkeurig vast te leggen en gebruikers doeltreffende route-instructies te geven.

Graham Ward, landenmanager van Navteq, zegt dat de problematiek van het ontbreken van postcodes wegennamen in de 'townlands' is opgelost door de naam van een dorpje te beschouwen als een 'straatnaam' die het verbindt met het dichtstbijzijnde grotere dorp dat beschikt over een postkantoor.

Navteq biedt de wegenkaart van de Ierse Republiek aan als onderdeel van een compleet pakket dat ook de digitale wegenkaarten van Groot-Britanni en Noord-Ierland omvat.