'NComputing' deelt n pc aan 30 gebruikers

Druk op Ctrl+Alt+Del en je ziet (via het tabblad prestaties) dat de processor in je pc maar op enkele procenten van zijn maximale kracht functioneert. Van dit principe maakt NComputing gebruik om n pc te delen aan maximaal 30 gebruikers tegelijk. Een realistisch concept?

Het klinkt redelijk ongelooflijk. Toch bezweert Marco Heusdens van importeur DigiShop BV dat het door hem gevoerde product NComputing geen luchtfietserij is.

Hoe werkt NComputing?
- Neem n stevige Windows-pc met Windows XP Home of Professional.
- Zorg dat je een netwerk hebt liggen waarop de pc is aangesloten.
- Sluit op hetzelfde netwerk kleine NComputing-kastjes ( 238) aan voor iedere werkplek.
- Op deze kastjes kun je scherm, muis en toetsenbord aansluiten om de werkplekken 'af' te maken.
- Vanaf het moment dat je de meegeleverde systeemsoftware op de pc hebt genstalleerd, worden alle resources (hardware, maar ook software) van die pc gedeeld met alle aangesloten werkplekken.
- Iedere gebruiker in dit scenario krijgt zijn eigen bureaublad en instellingen.

Zo kunnen volgens NComputing tot wel dertig werkplekken worden gecreerd op basis van een gewone Windows-pc.

Waarom doen
De grote vraag is natuurlijk wat je eraan hebt. De prijs klinkt aantrekkelijk in verhouding tot een vaste pc (een beetje systeemkast met inhoud kost toch zeker 500 euro). Maar grote besparingen liggen volgens de NComputing-website ook in de kosten voor het beheer van verschillende werkplekken, in het stroomverbruik (bij tien werkplekken al meer dan 500 euro per jaar rekent NComputing ons voor), en in besparing op licentiekosten voor de software. Je deelt namelijk van die ene pc de programmabestanden van commercile pakketten als Microsoft Office of database-manager FileMaker.

Bij de Business Software Alliance (BSA), de bekende vereniging van softwareproducenten, zal WINMAG Pro nagaan in hoeverre deze laatste redenering van NComputing klopt. Licenties hebben uiteenlopende gebruiksvoorwaarden maar de algemene regel is dat je per gebruiker betaalt. Hier komen we binnenkort zeker nog op terug.


Het concept schematisch weergegeven. Er is ook een versie van het terminalkastje dat direct met de pc communiceert via een PCI-insteekkaart, wat de performance ten goede komt.