NEC introduceert thin client-notebook

NEC lanceert een opvallend alternatief voor de doorsnee Windows-laptop: een kleine schootcomputer zonder harde schijf, die niets kan behalve webbrowsen en als 'thin client' op een serverapplicatie inloggen. Vanaf januari komt de afgeslankte computer op de markt.

Laptops geven de zakelijke gebruiker veel vrijheid, maar de ict-beheerder veel kopzorgen. Zoals gewone pc's is de doorsnee laptop een 'fat client' met Windows. De software vereist krachtige (dure) hardware (een grote harde schijf, een krachtige processor en daardoor een dure stevige accu) en is slecht te beveiligen omdat veel gegevens op de computer zelf (de harddisk) blijven staan. Gewild of ongewild; neem de reservekopien die Word wegschrijft. Het gevaar van gegevensverlies bij een laptop is door zijn mobiele aard minstens tien keer groter als bij een vaste bureau-pc.

Rechts het nieuwe, kleine model laptop van NEC, de TCM270. Links zijn 15-inch broer, de TCM160.

12,1 inch scherm
De nieuwe TCM270, die NEC in januari hoopt te kunnen verschepen, is een compacte mobiele thinclient met een 12,1 inch scherm. Op de mobiele terminalcomputer draait geen Windows, Office, et cetera, maar een licht 'operating systeem' met een webbrowser die via een internetverbinding met een webapplicatie, of een applicatie op een Windows Terminal server kan werken. Je draait dus zelf geen software op de laptop, je bedient een applicatie op afstand. Alles wat je schrijft, mailt, et cetera, bewaar of manipuleer je niet op de machine zelf, maar op de server.

Geen lokale opslagcapaciteit
Omdat het apparaat geen lokale opslagcapaciteit heeft, kunnen er bij diefstal of verlies geen vertrouwelijke gegevens in verkeerde handen vallen. NEC claimt daarbij compatibiliteit met alle identificatiesystemen op de markt (ID-kaart, zorgpas), dankzij de gentegreerde cardreader, zodat de internet- of netwerkoprit naar de (zakelijke) applicatie goed is te beveiligen.

Specificaties NEC TCM270
12,1" WXGA-breedbeeldscherm
gewicht: 1,7 kg
Werkduur: 5 uur
Connectiviteit: WiFi 802.11 b/g maar ook 3G (UMTS) + per externe module
Cardreader
NEC levert met zijn laptop ook nieuwe 'NEC Client manager-beheersoftware mee. Hiermee kunnen volgens NEC, "de beheersfuncties sterk vereenvoudigd worden". Het is niet de eerste thin client-laptop van NEC. De TCM270 is een aanvulling op model TCM160 , die al enige tijd beschikbaar is (deze heeft een 15 inch TFT-scherm).

Waardering beheerders
NEC denkt dat vooral beheerders de 'magere' laptop zullen waarderen. Omdat er geen schijfstations inzitten, is er minder kans op hardwareproblemen. De beheerkosten kunnen daarbij omlaag door op de servers gecentraliseerd beheer. De NEC TCM270 kan bovendien werken in een virtuele omgeving en centraal volkomen beveiligd worden tegen virussen en andere kwaadaardige softwareaanvallen. De uitrol van een stel thin client-laptops is uiteraard ook een stuk makkelijker dan een stel geheel opgetuigde werkstations.

Prijs: nog niet bekend | Info: www.nec-computers.nl