NEC met notebook zonder harde schijf

Thin-client-systemenwaren ooit gemeengoed op de werkvloer. Inmiddels is deze manier van werken bezig aan een bescheiden come-back. NECkomt hiervoor met een merkwaardig apparaat: een thin-client-notebook, zonder harde schijf.

Een jaar of twintig geledenwas het doodnormaal: inloggen met je thin-client pcop een zware server. Je eigen'terminal'deed niets meer of minderdantoetsenbord- en muiscommando'sdoorgeven; alle software draaide vanaf de server. Het voordeel was de besparing op software-,materiaal- en beheerkosten.

Opmerkelijk apparaat
Het thin-client-principe is momenteel bezig met een bescheiden come-back. NEC heeft dit in de gaten en komt met een thin-client notebook. De NEC TCM160 is een opmerkelijk apparaat: het bevat geen harde schijf en draait op een 'embedded' versie van Windows XP, vanuit een chip. Een Linux-variant is eveneens verkrijgbaar.

Mobiel breedband
Om ook onderweg je gegevens op te kunnen slaan, moet je toegang tot mobiel breedband hebben. De laptop ondersteunt voor dit doelGPRS/UMTS/HSDPA-modems. Verbinding met de server maak je via het Cytrix-protocol of een vergelijkbaar alternatief.

Geenbewegende onderdelen
Opmerkelijk is ook de door de fabrikant opgegeven batterijduur. Mede vanwege het ontbreken van een harde schijf, kan de accu zelfs met een ingeschakelde WiFi-verbinding tot wel 6 uur mee. Bovendien is het apparaat fluisterstil, omdat het geen bewegende onderdelen bevat.

In de praktijk?
We zijn erg benieuwd of dit concept in de praktijk werkt. Kun je hiermee in de trein net zo lekker werken als met een 'normale' notebook? Een vraag die we alleen kunnen beantwoorden door het apparaat in de praktijk te testen.Binnenkort doen we verslag van onze bevindingen.

Prijs: v.a. 790,-- (excl. btw, Windows XP-versie)
Info: www.nec-computers.nl