NEC met veilige opslagkubus

Met de NEC Storage NS50 biedt NEC Computers een betaalbare 'entry-level' storage-oplossing. Werkgroepen kunnen rekenen op veilige opslag van 1 of 2 terabyte (1000 of 2000 GB) aan bestanden, in een kubusvormig apparaat van 22 cm hoog.

De installatie in het netwerk is eenvoudig: sluit de NEC NS50 aan en hij is opgenomen als netwerkapparaat op de hoogst mogelijke snelheid; de LAN-interface ondersteunt 10/100 en 1000 Mbps. Hierna kan met een webbrowser op n van de aangesloten pc's, via een beveiligde https-verbinding, het beheer worden uitgevoerd. Zo kun je gebruikers aanmaken, beveiligde mappen aanmaken, et cetera. Daar is geen speciale IT-kennis nodig.

Windows en Linux
Als ieder ander NAS- (Network Attached Storage) apparaat is simpel te integreren in verschillende werkomgevingen (Windows en Linux) en kan in een Active Directory-netwerkomgeving van Windows 2000 en hoger worden opgenomen. De NEC kan dienen als file server, maar ook als ftp-server en (binnenkort) ook als print server.

Zowel het 1 TB- als het 2 TB-model beschikt over 4 harde schijven (4x250 GB, danwel 4x500 GB). Deze kunnen allemaal volledig worden benut, of in een RAID-opstelling worden gebruikt. Bij RAID houdt de ene schijf een backup bij van de ander. Standaard wordt de NEC Storage NS50 met RAID5 geleverd.

Hot swappable
Bijzonder is dat de drives 'hot swappable' zijn. Dus zonder de werkgroep plat te leggen, kan het deurtje worden opengezet en de kappote of volle schijf eruit worden getrokken en een nieuwe terruggeplaatst.

Aan backup is ook gedacht; voorop vindt de gebruiker twee USB 2.0-poorten. Daar kunnen gemakkelijk tot twee harde externe schijven worden gekoppeld. Met een backup-pakket op een van de aangesloten pc's kan daar op afstand de backup op worden geplaatst; het apparaat beschikt niet zelf over een dergelijke applicatie.

Prijs: 1.350 (1 TB) en 2 349 (2 TB) (excl. BTW). | Info: www.nec-computers.nl