Nederland Europese koploper malwareverspreiding, VS blijft wereldwijd malwarekampioen

Nederland staat binnen Europa op de eerste plaats qua malwareverspreiding, zo valt te lezen in een onderzoeksrapport van antivirusfabrikant McAfee. Wereldwijd staan er in de VS nog altijd de meeste servers die virussen, spyware en andere ellende op je pc proberen te injecteren.

Ondanks het zoveelste songfestival-debacle hebben 'we' toch nog een eerste plek te pakken binnen Europa. Of we echter heel blij moeten zijn met de door McAfee geconstateerde leidende positie qua malwareverspreiding binnen Europa valt natuurlijk te betwijfelen. Momenteel draait een derde van alle websites die malware aanbieden op dit continent namelijk op Nederlandse servers, voorwaar iets om niet echt trots op te zijn. Sterker nog: Nederland pakt niet alleen de kop binnen Europa, maar wint het ook ruimschoots van het Midden-Oosten.

In ditzelfde rapport van McAfee is nog een aantal andere interessante zaken te vinden, onder meer het feit dat Apple met OS X nu echt interessant aan het worden is voor virus- en malwareverspreiders. Daar waar trojan Flashback het nieuws haalde vanwege het hoge aantal besmette Macs, blijkt dit slechts het topje van de ijsberg.

In het eerste kwartaal van dit jaar alleen al werden maar liefst 250 nieuwe malwarevarianten voor de Mac ontdekt door McAfee. Oké, het rapport komt van een antivirus softwarefabrikant, maar het is en blijft duidelijk dat de trend is gezet: criminelen zien in dat Windows alleen allang niet zaligmakend meer is. Ook het mobiele platform Android moet het ontgelden, in het eerste kwartaal van 2012 zijn al 7000 stuks malware voor dit populaire OS opgedoken. De tijd dat je mobieltje, maar ook je Mac zonder goede beveiligingssoftware kon is dus echt voorbij. 

Mobiele iOS malware en virussen zijn vooralsnog niet aangetroffen, maar dat lijkt 0ok een kwestie van tijd. Opvallend is bijvoorbeeld het aantal vage apps -vaak simpele kopiëen voor absurd hoge prijzen- die door de controle van Apple heen toch in de appstore is beland. Een golf van programmeurs met minder goede bedoelingen heeft duidelijk geprobeerd uit te vinden waar de grenzen van het App Store-beleid liggen en dat lijkt goed gelukt. Inmiddels lijkt de golf met nep-apps weer onder controle te zijn, maar waakzaam blijven kan geen kwaad.