Nederland in internationale breedband-top tien

Nederland behoort tot de voorhoede van landen die breedband aanbieden, aldus onderzoek van netwerkbedrijf Cisco. Het land staat op de zevende plek wereldwijd wanneer wordt gekeken naar beschikbaarheid en snelheid van breedbandverbindingen.

De ranglijst wordt aangevoerd door Zuid-Korea, gevolgd door Hong Kong en Japan. In Zuid-Korea zouden alle inwoners toegang hebben tot snel internet, met een gemiddelde snelheid van 34 mbps.

Van alle Nederlanders zou 85 procent de beschikking hebben over een snelle internetverbinding, met een gemiddelde downloadsnelheid van bijna vijftien mbps.

In 2008 en 2009 behoorde Nederland ook al tot de internationale breedband-top tien, maar stond het land toen respectievelijk op de vijfde en zesde plek.

Toekomst

Volgens Cisco behoort Nederland daarnaast tot de groep van veertien landen die klaar zijn voor de 'internettoepassingen van morgen', zoals hd-tv via internet en videocommunicatie van een hoge kwaliteit.

Wereldwijd zou de gemiddelde kwaliteit van breedbandinternet zijn toegenomen met vijftig procent. De beschikbaarheid van breedband is toegenomen van veertig procent van huishoudens wereldwijd in 2008, naar 49 procent in 2010.

Voor het onderzoek werd gegeken naar de breedbandsituatie in 72 landen wereldwijd. De snelheid van het internet werd gemeten met behulp van speedtest.net.