Nederland in mondiale top met 4G-netwerk

Uit een onderzoek van OpenSignal blijkt dat het Nederlandse 4G-netwerk zich kan meten met de top van de wereld. Op het gebied van de hoogste gemiddelde snelheid doet vooral T-Mobile het goed met een derde plaats wereldwijd, terwijl de 4G-netwerken van KPN, Vodafone en T-Mobile gezamenlijk een gemiddelde dekkingsgraad van 80 procent hebben, goed voor een vijfde plek op de ranglijst.


4G snelheden in Nederland.

KPN en Vodafone zorgen vooral voor de hoge dekkingsgraad die het Nederlandse 4G-netwerk heeft. De providers bieden volgens het onderzoek van OpenSignal een dekking van respectievelijk 80 en 90 procent, terwijl de dekking bij T-Mobile met een dekking van 65 procent wat lager ligt. T-Mobile scoort met een gemiddelde snelheid van ruim 20 Mbps juist goed op het gebied van snelheid, terwijl KPN en Vodafone daar met gemiddelde snelheden van respectievelijk ruim 10 en bijna 14 Mbps juist tot de internationale middenmoot behoren. De beste dekking is te vinden in Zuid-Korea, daar zijn mobiele telefoons 95 procent van de tijd verbonden met het 4G-netwerk, terwijl Vodafone Spanje het snelste netwerk heeft met een gemiddelde snelheid van 25,5 Mbps.

Cijfers Akamai geven ander beeld

De cijfers die OpenSignal presenteert zijn enigszins opmerkelijk te noemen, aangezien het State of the Internet-rapport van Akamai een heel ander beeld schetst. Daar kwam uit cijfers over het eerste kwartaal van 2015 naar voren dat de gemiddelde mobiele snelheid in Nederland op ’slechts’ 5,5 Mbps ligt, waarmee Nederland zelfs binnen Europa niet tot de top behoort. De kans is echter groot dat dit vooral wordt veroorzaakt door de relatief hoge prijs van databundels. Hoewel er bij de meeste providers in Nederland onbeperkt gebruik kan worden gemaakt van internet, wordt de internetsnelheid na het verbruiken van de bundel flink teruggeschroefd.

Relatief hoge prijzen

En dat mobiel internet in Nederland relatief duur is blijkt wel als we de prijzen met andere Europese landen vergelijken. Als we kijken naar abonnementen met een 4G dekking laat de vergelijkingsmodule van telecomshop Typhone zien dat KPN het grootste 4G abonnement aanbiedt waarbij je 10 GB per maand krijgt voor 37,50 euro per maand, terwijl je in Zweden voor dezelfde prijs 20 GB per maand krijgt. In het Verenigd Koninkrijk is het aanbod nog beter en daar betaal je zelfs maar 38 euro voor een abonnement zonder datalimiet. Het is waarschijnlijk dan ook geen toeval dat het Verenigd Koninkrijk in het State of the Internet-rapport op het gebied van mobiel internet als winnaar uit de bus komt en ook Zweden in de top 3 staat.

Of Nederland klaar is voor grootgebruik van 4G is nog maar de vraag wanneer we kijken naar het gemiddeld gebruik van het 4G-netwerk.


Gemiddeld 4G gebruik in Nederland (bron)

Nederland in mondiale top met 4G-netwerk
Uit een onderzoek van OpenSignal blijkt dat het Nederlandse 4G-netwerk zich kan meten met de top van de wereld.