Nederland krijgt centrum tegen cybercrime

Om de toenemende dreiging van cybercrime en cyberaanvallen te weerstaan, zal in Nederland het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) worden opgericht. Dat schrijft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten aan de Tweede Kamer.

In het NCSC kunnen publieke en private partijen hun informatie, kennis en expertise samenbrengen, zodat inzicht wordt verkregen in ontwikkelingen, dreigingen en trends op gebied van cybercrime. Ook zal het centrum ondersteuning bieden bij incidentafhandeling en crisisbesluitvorming.

Het kabinet wil GOVCERT.NL, het huidige Computer Emergency Response Team van de Nederlandse overheid, uitbreiden, versterken en inbrengen in het NCSC. Daarnaast zal er een Cyber Security Raad worden opgericht, waarin overheid, bedrijfsleven en kennis- en onderzoeksinstellingen een samenhangende aanpak van cybercrime kunnen uitwerken.

'De toenemende afhankelijkheid van ict maakt de samenleving steeds kwetsbaarder voor misbruik en (grootschalige) verstoring', zo schrijft Opstelten in de publicatie. 'Investeren in cyber security betekent investeren in onze toekomst, onze economische groei en onze innovatie.'

Het kabinet wil dat de Cyber Security Raad op 1 juli van dit jaar van start gaat en dat het NCSC op 1 januari 2012 zijn deuren opent.