'Nederland loopt voorop met online back-up'

Nederland heeft in absolute aantallen na de VS de meeste zakelijke online back-up gebruikers. Op de derde plaats komt Groot-Brittanni. "Per hoofd van de bevolking is het gebruik van de back-updiensten via internet in Nederland het hoogst", meldt Hilco de Roo van Backup Connect.

Backup-Connect, een van de grootste aanbieders van online back-up in Nederland, verrichtte zelf onderzoek naar de afzet van verschillende back-up-providers. We hebben even gebeld met het bedrijf hoe het de gegevens van concurrenten lost wist te peuteren.

De Roo: "wij baseren onsop de gegevens die beursgenoteerde bedrijven verplicht zijn te melden - zoals in jaarverslagen -en op financile gegevens van bedrijven die private investeerders hebben". Ook werden volgens De Roo trendgegevens door verschillende concullegas doorgegeven (dit land loopt zoveel procent beter dan dit land), zonder harde cijfers te noemen. "Deze hele mix van gegevens werd herleid tot een prestatie-index."

De top 4 volgens Backup Connect:

1] Verenigde Staten
2] Nederland
3] Groot-Brittanni
4] Denemarken

Succesfactoren
Opvallend: de belangrijkste succesfactoren voor online back-up als toepassing blijken de kwaliteit en snelheid van breedbandverbindingen en de acceptatie van internetbankieren in een land. Nederland scoort op beide criteria en dat komt tot uitdrukking in een snelle acceptatie van online back-up.

In 2007 maakte in Nederland ca. 6% van het MKB (tot 250 werknemers) de back-up online, meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2006. Nederland heeft een zeer goede internet infrastructuur voor de online back-up; de kwaliteit is stabiel, er is geen datalimiet de snelheden zijn hoog en de kosten laag. Ook is het gebruik van internetbankieren zowel particulier als zakelijk volledig ingeburgerd, dit geeft aan dat internet vertrouwd en veilig is.

Buitenland
In Belgi is het zakelijk gebruik van de online back-up laag. Hier blokkeert een internetdatalimiet het succes van de online back-up. Verschillende organisaties verwachten dat de eerste grote providers vanaf dit jaar de datalimiet ook gaan veranderen in een fair use policy.

Nieuwe markten zitten voor Back-up-Connect onder andere in Zuid-Amerika. Het verkoopkantoor van Back-up-Connect in Costa Rica heeft in korte tijd resellers in onder andere Mexico, Ecuador, El Salvador en de Dominicaanse Republiek aangesloten. Waar in Nederland de online back-up vooral een vervanger is van de traditionele back-up op tape, is in Zuid-Amerika de online back-up vaak een eerste vorm van back-up die wordt aangeschaft.