Nederland op 5e plaats ranglijst concurrentieposities ICT

Nederland staat dit jaar op de vijfde plaats op de internationale ranglijst concurrentieposities ICT. Dat is twee plaatsen lager dan vorig jaar. Wel is er een koppositie voor digitale overheidsdiensten.

Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken heeft de wereldwijde ranglijst van internationale concurrentieposities op ICT-gebied in ontvangst genomen. Frans Bentlage, Managing Partner Global Business Services van IBM in de Benelux overhandigde haar de jaarlijkse lijst, Digital Economy Rankings (voorheen E-readiness), dieĀ  vandaag is gepubliceerd door de Economist Intelligence Unit en IBM.

Uit de Ranking blijkt dat Nederland dit jaar de 5e positie bekleedt. Nederland stond vorig jaar op positie 3 en zakt twee plaatsen. Dit komt ondermeer omdat Nederland weliswaar een uitstekend breedbandnetwerk heeft, maar niet het modernste glasvezelnet of 4G mobiele netwerk. Overall is Zweden met een 8,5 de nummer 1 dit jaar. Hekkensluiter met een 3,0 is Azerbeidjaan.

Overheidsdiensten

Belangrijk resultaat voor Nederland is het behalen van de wereldwijde koppositie (van 3 naar 1) met burgers die vertrouwd zijn met het gebruik van digitale overheidsdiensten. Daarentegen biedt vooral het innovatiebeleid op het gebied van IT ruimte voor verbetering. Dit krijgt net als in 2009 een onvoldoende. Tenslotte is te concluderen dat in vergelijking met andere landen ICT in het reguliere Nederlandse overheidsbeleid (zoals zorg, onderwijs, verkeer) een te kleine rol speelt.