Nederlanders downloaden steeds minder illegaal

Nederlanders downloaden steeds minder uit illegale bron, blijkt uit onderzoek van GfK. In september gaf 32 procent aan wel eens illegaal te downloaden, nu is dat afgenomen naar 25 procent. Volgens GfK gaat deze afname hand in hand met de opkomst van legale streamingdiensten.

Hoewel het illegaal downloaden afneemt, heeft GfK niet onderzocht of het instellen van het downloadverbod in april vorig jaar hier invloed op heeft gehad. Op dit moment zijn de meest gebruikte bronnen voor het illegaal downloaden voor films en series Torrent websites (65 procent) en Popcorn Time (22 procent).

Muziek

Op dit moment streamen 4,6 miljoen Nederlanders muziek via Spotify of Deezer, blijkt uit het onderzoek. Ongeveer een derde van deze mensen betaalt voor zijn abonnement. Met name onder jongeren tussen de dertien en zeventien jaar is het aantal dat muziek streamt gegroeid; 65 procent van de groep maakt gebruik van streamen, tegenover 58 procent in september. Van alle video on demand- en streaming-gebruikers downloadt slechts een kwart illegaal muziek. In september was dit nog 32 procent.

Video on demand

Ook het aantal Nederlanders dat gebruik maakt van video on demand is gegroeid, in het laatste kwartaal van 2014 kwamen er vijfhonderdduizend gebruikers bij. De tv blijft het meest populaire apparaat voor video on demand; 74 procent van de gebruikers kijkt televisie. 35 procent van alle video on demand- en streaming-gebruikers geeft aan films en series illegaal te downloaden.