Nederlanders ontwikkelen 'clickable' video

Het Amsterdamse bedrijf Noterik lanceert onder de naam ClickVideo de mogelijkheid om in video's te klikken voor extra informatie. KPN en Wegener zijn al enthousiast over de software.

Op www.clickvideo.nl staan al twee voorbeeldfilmpjes: een voordracht van KPN-chef Michiel Buitelaar, met 'gehyperlinkte' sprekers en tijdschriftlogo's op de achtergrond. Ook is er een filmpje van een modeshow. Je kunt klikken op de kledingstukken van de dames voor meer uitleg.

Flickr.com
De techniek lijkt wel een beetje op de mogelijkheid van online fotodienst Flickr.com om bijschriften aan elementen in foto's toe te kennen. Maar de videohyperlinks zijn natuurlijk bewerkelijker voor de aanbieder; de links moeten aan bewegende objecten worden gekoppeld; veel 'handwerk'.
Volgens de bedenkers is de interactieve video een handige toepassing voor journalistieke uitgaven, reclame, e-commerce, maar ook e-learning.

Prijs
ClickVideo komt binnenkort als standaard component beschikbaar binnen StreamEdit, het door Noterik ontwikkelde programma voor het optimaliseren van de digitale opnamen, weergave en distributie. De technologie won vorig jaar een prijs tijdens een grote VN-internetconferentie in Tunis.
KPN en Wegener zetten de ClickVideo-technologie inmiddels al in voor online doeleinden. Het past uitstekend bij de plannen van KPN met 'IP-tv', televisie via internet, een dienst die dit jaar grootschalig wordt gentroduceerd.