Nederlanders vaker slachtoffer van koopfraude

Steeds minder Nederlanders zijn het slachtoffer van hacken en identiteitsfraude, blijkt uit cijfers van het CBS. Toch is er wel een stijging in de Nederlandse cybercrime te zien: koopfraude komt vaker voor.

In 2014 kreeg nog maar 3,3 procent van de bevolking van vijftien jaar en ouder met koopfraude te maken, terwijl dit twee jaar eerder 0,6 procent minder was. Dit komt neer op een verschil van bijna 90 duizend slachtoffers. Opvallend is dat de toenemende mate waarin er online geshopt wordt niet de enige oorzaak van de stijging is. Nederlanders die al langer via het internet aankopen doen, worden vaker opgelicht.

Slachtoffers cybercrime

Opleidingsniveau

Een ander opvallend punt is dat hoogopgeleiden vaker het slachtoffer zijn van hacken, identiteitsfraude en koopfraude. In totaal is vijf procent van de hoogopgeleiden in 2014 opgelicht bij het kopen via internet, wat drie procent meer is dan onder de laagopgeleiden. Daarentegen is online winkelen bij hoogopgeleiden populairder: ruim driekwart van deze groep heeft in de afgelopen drie maanden via het internet aankopen gedaan. Onder de laag opgeleiden is dit ruim een derde.

Slachtoffers cybercrime naar opleiding

Identiteitsfraude en hacken

Bij zowel identiteitsfraude als hacken is er een daling van ongeveer 100 duizend slachtoffers geconstateerd ten opzichte van 2012. In het geval van identiteitsfraude wordt dit met name toegeschreven aan de afname van skimming. Deze vorm van cybercrime werd de afgelopen jaren moeilijker gemaakt door banken door middel van een chip op je bankpas, in plaats van de magneetstrip.

Daarnaast zijn er minder mensen die te maken krijgen met hackers die inbreken of inloggen op een e-mail-account, wat de daling in het hacken verklaart. Het aantal slachtoffers van deze vorm van hacken daalde met ongeveer de helft ten opzichte van 2012.

Het gehele rapport van het CBS is hier te lezen.

Slachtoffers cybercrime