Nederlands .nl-domein viert 25-jarig bestaan

Het Nederlandse landendomein .nl vierde gisteren haar 25 jarig jubileum. Het Nederlandse adres was destijds het eerste actieve landendomein naast dat van de Verenigde Staten. Er zijn ruim 4,4 miljoen .nl-adressen actief en er komen er elke dag nog 2700 bij.

Gisteren precies 25 jaar geleden werd het beheer overgedragen aan het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI). Doordat in de jaren daarna het internetgebruik flink toenam in Nederland werd in 1996 de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) opgericht voor het professioneler beheren van het .nl-domein. 

Het Nederlandse adres heeft zich volgens het persbericht ontwikkeld tot het op twee na grootste landendomein ter wereld, na .de (Duitsland) en .uk (Verenigd Koninkrijk). Daarnaast is het volgens een onderzoek van McAfee één van de veiligste domeinen. Nederland heeft bovendien de op een na hoogste domeinnaamdichtheid per hoofd van de bevolking, 35 domeinen per 100 inwoners.

SIDN viert het jubileum met een speciaal .NL-magazine. Hierin wordt aandacht besteed aan de geschiedenis van het adres en de betekenis voor Nederland. Ook heeft het bedrijf een speciale website opgericht, de25jaarvan.nl. Op deze site kunnen mensen meedoen aan een verhalenwedstrijd over het Nederlandse domein.