Nederlandse mobiele applicatie verovert de wereld

Het heeft een hoog science fiction- of James Bond-gehalte, maar het is een reel product: de gloednieuwe applicatie Layar van de Nederlandse ontwikkelaar SPRXMobile projecteert allerlei handige lokale informatie op de live video-preview-weergave van je telefoon.

Met de nieuwe applicatie 'Layar' op je telefoon (met GPS) gebruik je het toestel als een soort radar voor interessante informatie om je heen. Het werkt zelfs stukken beter dan een radar, want je ziet niet alleen dát er een café is, of een huis te koop staat, je krijgt meteen extra informatie over dat object. In het geval van een huis in de verkoop zie je direct de prijs, een extra beschrijving en zelfs foto's.

Persaanvragen

Producent SPRXMobile, die meldt nog flink te werken aan de perfectionering van de software, zegt bedolven te worden onder de persaanvragen vanuit de gehele wereld.

De Nederlandse smartphone-gebruiker en dan specifiek de eigenaar van een Google Android-telefoon (de T-Mobile G1 of de hier afgebeelde Vodafone HTC Touch) is de eerste die er ook al gebruik van kan maken. Voorlopig zijn alleen Nederlandse informatielagen beschikbaar in Layar. Een proefversie van het programma is beschikbaar via de onlinesoftwarewinkel Andoid Market.

De eerste partijen die met Layar zaken doen en informatie aandragen zijn Hyves, ING (geldautomaten), Funda (huizen), Tempo-Team (banen) en Zekur.nl (zorginstellingen, medici).

Over deze applicatie en de verdere toekomstplannen lees je op de site van Layar: www.layar.eu.