Nederlandse overheid steekt miljoenen in verlenging support Windows XP

Microsoft stopt 8 april met de ondersteuning voor Windows XP. Maar de Nederlandse overheid heeft nog tienduizenden pc's staan met dit besturingssysteem. Via een speciaal met Microsoft afgesloten miljoenencontract krijgen ze daarop nog support tot begin 2015.

Voornaamste reden voor de verlengde support is uiteraard de veiligheidsupdates, zonder deze updates is het voor de overheid niet verantwoord te werken met de machines. Volgens een woordvoerder gaat het om 34000 tot 40000 systemen, extacte bedragen die met de deal gemoeid zijn wil de overheid niet noemen.

Eis: migratie naar Windows 7 of 8

Microsoft heeft wel een eis gesteld aan het contract: gedurende de periode moet de overheid de systemen migreren naar Windows 7 of Windows 8. De ministeries mogen zelf kiezen welke van de twee versies ze willen gebruiken. Die migraties moeten uiterlijk begin 2015 zijn afgerond.

Nederland is niet de eerste overheid die een dergelijk contract met Microsoft afsloot. Eerder deed de Britse overheid iets soortgelijks voor 6,7 miljoen euro. Zij krijgen overigens een korting van 24 miljoen euro. Het is niet bekend of de Nederlandse overheid ook zo'n kortingregeling heeft kunnen treffen.