Nederlandse release Blackphone uitgesteld

Als je met smart zat te wachten op de release van de Blackphone heeft KPN helaas slecht nieuws voor je. Het bedrijf heeft besloten om de afluisterbestendige Blackphone toch niet direct uit te brengen in ons land. Deze op Android-draaiende smartphone is volgens de makers 'NSA-proof' en biedt gebruikers de mogelijkheid om hun gesprekken en berichten te versleutelen zodat kwaadwillenden er niet bij kunnen.

De bedoeling van KPN was om het toestel later deze maand in Nederland op de markt te brengen, maar ze laten nu weten de release uit te stellen tot later dit jaar. Zo kan zelf worden getest of de Blackphone ook werkelijk alle beloftes op het gebied van beveiliging waar kan maken. In een reactie aan GSM Helpdesk Nederland laat KPN weten dat de smartphone op dit moment uitvoerig wordt getest door haar eigen beveilgingsteam. 'Als alle testen succesvol zijn afgerond, zal de lanceringsdatum bepaald worden. De voorzichtige inschatting is dat de Blackphone eind dit jaar op de markt zal komen', zegt een woordvoerder van KPN.

Voor zakelijke gebruikers die de telefoon nog niet direct hadden besteld bij de leverancier SGP Technologies is dit nieuws waarschijnlijk een opluchting, gezien er eerder deze week berichten opdoken waarin de fabrikant van Blackberry zich negatief uitliet over de privacyfuncties van de Blackphone. De veilige smartphone wordt aangestuurd door een Nvidia Tegra 4i-soc (System On a Chip), met vier Cortex A9-processorkernen die draaien op 2GHz en een ingebouwde Nvidia GPU. Het scherm van de Blackphone is 4.7 inch groot met een resolutie van 1280x720 pixels.

Alleen Nederlanders die het toestel direct bij het Zwitserse SGP Technologies hebben besteld krijgen de Blackphone op dit moment al thuisgestuurd. De Blackphone draait op een gemodificeerde versie van Android 4.4: PrivatOS. Dit OS wordt standaard geleverd met verschillende privacyverhogende functies als versleutelde telefoongesprekken en tekstberichten, het per app toestaan van permissies en versleuteld browsen. Daarnaast krijgen gebruikers bij aanschaf een tweejarige abonnementen op Silent Circle, de Disconnect VPN-dienst en Spideroak.