Nederlandse start-up Speakap wil concurreren met Yammer

Het zakelijke sociale netwerk Yammer blijkt razend populair onder Nederlanders. Het is een dienst die je kunt vergelijken met Facebook en Twitter, maar dan voor intern bedrijfsgebruik. De Nedelandse start-up Speakap gaat dapper de strijd aan met Microsoft en komt met een eigen alternatief.

 80% van de grootste Amerikaanse bedrijven gebruikt Yammer, van grote olieconcerns, tot verzekeraar NationWide en de adviseurs van Deloitte. Ook in Europa gaat het goed en dan vooral in Nederland, want ons land staat wereldwijd op nummer twee in het aantal gebruikers.

Bedrijven als Deloitte, Randstad, Shell, Heijmans, maar ook Rijkswaterstaat en diverse gemeenten yammeren erop los. 'Per hoofd van de bevolking is Nederland zelfs onze grootste afnemer', zegt David Sacks, oprichter en ceo van Yammer. Sacks heeft begin april 84 miljoen dollar opgehaald en verwacht wordt dat de omzet zal stijgen.

Nederlands alternatief

Het Nederlandse bedrijf Speakap zag goede mogelijkheden om met succes een Nederlands alternatief op de markt te brengen en lanceerde vorig jaar de bètaversie van Speakap. Grote bedrijven zoals de Albert Heijn, C1000 en Plus maken gebruik van deze testversie van Speakap. Speakap is, net als Yammer, een intern sociaal netwerk voor medewerkers binnen een organisatie, leden van een groep of een vereniging. Het richt zich op de functies die gebruikers van een regulier intranet het meest gebruiken: interne communicatie en het delen van bestanden.

De omgeving is volledig van de buitenwereld afgesloten. Volgens het bedrijf wordt het systeem gehost in een beveiligd en klimaatneutraal data-center en gebruikt het center de nieuwste databases per organisatie gescheiden van elkaar. Speakap is toegankelijk via de computer, tablet en een app op je smartphone.

Nederlandse privacywetgeving

Waarom zou je als Nederlands bedrijf voor Speakap kiezen en niet voor Yammer? De belangrijkste reden is dat de data op Speakap, in tegenstelling tot Yammer, onder de Nederlandse privacy wetgeving valt en de informatie dus volledig is beschermd. Een andere reden is de prijs. De uitgebreidere uitvoering van Yammer kost 5 dollar per maand per medewerker, terwijl je bij Speakap € 0,99 per maand per medewerker betaalt.

Je kunt je alvast als bèta-tester aanmelden op www.speakap.nl en vanaf september kun je gebruik maken van de officiële versie.