Nederlandse Twitteraars haken af

De opkomst van Twitter leek de afgelopen jaren niet te stuiten, maar de laatste tijd duiken steeds meer berichten op dat het sociale medium op zijn retour is. Het afgelopen jaar zouden maar liefst 700.000 Nederlanders het sociale medium achter zich hebben gelaten.

Flinke daling

Researchbureau Newcom deed het onderzoek onder 10.395 Nederlanders van 15 jaar en ouder. Op dit moment zijn er ongeveer 2,8 miljoen Nederlanders actief op het sociale netwerk, waarvan slechts 1 miljoen dagelijks gebruik van het medium maken. Vorig jaar waren er nog 3,5 miljoen Nederlandse Twitteraars actief.

'Tegenovergestelde trend'

Twitter zelf rapporteert 283 miljoen maandelijks actieve gebruikers, maar de investeerders in het sociale medium klagen al langer dat de groei van nieuwe Twitteraars lijkt te stokken. Twitter geeft geen gegevens vrij over het maandelijks gebruik in Nederland. Een woordvoerder laat aan Nu.nl weten dat het bedrijf zich niet herkent in het onderzoek en zelfs 'een tegenovergestelde trend waarneemt'.

Jongeren

Uit het onderzoek van Newcom blijkt dat Facebook veruit het populairste sociale netwerk blijft, maar dat ook het gebruik van Google Plus nog altijd toeneemt. Wel lieten voor het eerst jongeren tussen de vijftien en negentien jaar Facebook achter zich. Het gebruik in deze groep daalde met twaalf procent. Het volledige rapport is hier op te vragen.