Neelie Kroes: kappen met hoge roamingtarieven mobiele data

In het buitenland gebruiken we nauwelijks mobiel internet. De reden ligt voor de hand: je betaalt je al snel blauw. Nu is dat ook bevestigd door een officieel onderzoek van de EU (Eurobarometer), reden voor Neelie Kroes om weer eens te roepen dat het nu toch echt afgelopen moet zijn met die hoge roamingtarieven.

Over de grens twitteren, facebooken en linkedinnen we maar zeer mondjesmaat. Althans, wanneer er geen wifi-hotspot in de buurt is. Dat moet iedereen die over de grens gaat kunnen beamen, tenzij je speciale maatregelen hebt genomen of abonnementen hebt afgesloten. Dat staat nu zelfs officieel op papier, in de Eurobarometer van de EU. Conclusie: over de grens is mobiel internet zo duur dat we er nauwelijks gebruik van maken.

Volgens het onderzoek is dat ook nadelig voor de telecomproviders: we doen het met zijn allen zo weinig dat ze inkomsten mislopen. De cijfers liegen er dan ook niet om. Zo'n 300 miljoen gebruikers laten per jaar zelfs hun smartphone uitstaan in het buitenland. 47 procent gebruikt geen social media via een buitenlands mobiel netwerk.

Neelie Kroes voert al jaren een strijd tegen hoge roamingtarieven, vooralsnog met enig succes. Maar dat succes werd met name geboekt als het gaat om beltarieven, datatarieven zijn al jaren onverminderd schrikbarend hoog.