Negentig procent Nederlandse huishoudens heeft breedbandinternet

Het lijkt erop dat dsl eindelijk echt op haar retour is. Inmiddels is negentig procent van de Nederlandse huishoudens over op breedbandinternet, een toename van een half procent in het afgelopen jaar. In totaal zijn er nu 6,86 miljoen particuliere breedbandaansluitingen in ons land.

Verzadiging

De cijfers zijn afkomstig uit het nieuwste onderzoek van Telecompaper, waarin valt te lezen dat de sterkste stijging zit in het aantal kabelaansluitingen, dat vorig jaar met 0,9 procent steeg, naar een totaal van 3,2 miljoen. Dat lijken kleine stijgingen, maar gezien de enorme verspreiding van internetaansluitingen kan de markt gerust als verzadigd worden beschouwd.

DSL op zijn retour

Het aantal dsl-aansluitingen nam in dezelfde periode af met één procent. Er zijn in ons land nog 2,95 miljoen actieve dsl-aansluitingen. Glasvezel lijkt nog geen al te grote aanwezigheid op de markt te hebben met een aandeel van 10,5 procent.

Fusie

Op het ogenblik is de grootste aanbieder van breedbandinternet nog altijd KPN met een marktaandeel van 39,8 procent, maar Ziggo zal deze eerste plek na de fusie met UPC overnemen. De nieuwe internetreus heeft dan een marktaandeel van 44 procent.

Groei

Ondanks dat de markt aardig verzadigd lijkt, verwacht Telecompaper dat deze over het gehele jaar met 2,3 procent zal groeien. In het derde kwartaal van dit jaar werd er voor maar liefst vijfhonderd miljoen euro aan omzet gedraaid in de breedbandmarkt.