Neonode N2: niet drukken maar vegen

Met de N2 baarde de Zweedse fabrikant Neonode, nieuwkomer op de Nederlandse markt, al in maart dit jaar opzien. Niet direct vanwege de functionaliteit, die het toestel in de middenklasse drukt, maar vanwege de compacte afmetingen en zijn opmerkelijke gebruikersinterface.

Door horizontale en verticale sleepbewegingen over het scherm te maken met de vinger, kun je door menus bladeren. Een demonstratievideo van de fabrikant op internet maakt goed duidelijk hoe de gebruikersinterface, die de naam Neno kreeg, in de praktijk werkt. Maar het is toch wel wennen. De slogan niet denken maar voelen waarmee de N2 wordt aangeprijsd is dus niet goed gekozen, er komt wel degelijk wat denkwerk aan te pas. Het voelen verwijst overigens naar de lichte vibratie na het activeren van een functie.

Even opletten
Het is even opletten bij het eerste gebruik, want de N2 start pas op als je de 1 GB grote geheugenkaart uit de doos in

OORDEEL

+ Zeer compact
+ Degelijke constructie
- Geen e-mail
- Vingerbediening vergt gewenning
- Afwijkende connector

"De Neonode N2 is heerlijk compact, maar de schermbediening vraagt wat gewenning

het toestel plaatst. Hierop staat het besturingssysteem met alle toepassingen. De N2 is gebaseerd op Windows CE 6.0. Dat heeft als voordeel dat je gegevens, zoals je agenda en contactpersonen, kunt synchroniseren met een computer via de bijgeleverde usb-kabel. Het is jammer dat op het toestel een afwijkende aansluiting wordt gebruikt, en niet het meer gestandaardiseerde mini-usb of de iets kleinere micro-usb. Wat wel weer prettig is, is dat je via n van de bijgeleverde kabeltjes een eigen koptelefoon kunt aansluiten. De bijgeleverde koptelefoon is natuurlijk ook bruikbaar, en voor de verandering van prima kwaliteit. Ditzelfde geldt voor de muziekspeler en de 2 megapixel camera. Die maakt fotos van goede kwaliteit.

Internet
Wat internetfuncties betreft is de N2 niet meer van deze tijd. Het toestel ondersteunt weliswaar sms en mms, maar kan niet met e-mail overweg. Internettoegang is alleen mogelijk via het langzame gprs en de browser is erg simpel uitgerust. Ook de agenda kent bperkte mogelijkheden. Voor de zakelijke gebruiker zal dit alles wat karig overkomen. Aan de andere kant biedt het toestel wel de robuustheid die in sommige bedrijfsomgevingen gewenst kan zijn.