NETASQ U-serie: solide n betaalbare UTM's

Het beveiligen van je netwerkverkeer lijkt duur en gecompliceerd maar is het dankzij de U-serie van NETASQ gelukkig niet.

Dat een goed slot op de digitale voordeur met de dag belangrijker wordt, blijkt tegenwoordig bijna elke dag weer uit de nieuwsberichten. Steeds vaker komen gevoelige gegevens van overheden en bedrijven op straat te liggen, wat niet alleen voer voor de concurrentie is maar ook criminelen kunnen gebruik maken van jouw interne bedrijfsinformatie.

NETASQ biedt met de U-serie Unified Thread Management (UTM) apparatuur een totaaloplossing als het gaat om binnenkomend en uitgaand netwerkverkeer. Eigenlijk is zo’n UTM-apparaat een soort van digitale bewaker die diverse essentiële beveiligingsonderdelen bevat.

Zo is er vanzelfsprekend voorzien in een firewall met IPS (intrusion prevention system), maar ook staan onder meer anti-viruscontrole, een spamfilter, een surffilter en anti-phishing paraat. Een complete hardware- en softwarematige beveiligingsoplossing in één makkelijk beheerbaar apparaat dus.

En om het plaatje van de NETASQ UTM-oplossing uit de U-serie helemaal compleet te maken, staat ook een volledig versleutelde VPN-tunnel klaar om medewerkers op afstand een veilige verbinding met het bedrijfsnetwerk te bieden.

Klein en groot

Rolf van Gent, Regional Manager Benelux and Nordic bij NETASQ is logischerwijs enthousiast over de U-serie: ‘Het maakt niet uit of je het kleinste model uit de U-serie -de U30- neemt of een van de grotere apparaten; ze bieden allen dezelfde bescherming. Op allemaal draait dezelfde firmware en zo heeft ook een kleiner bedrijf of zelfs een zzp’er een gelijk niveau van beveiliging als een groot bedrijf.’

Verder is Van Gent trots op het feit dat de U-serie een gelijkwaardige bescherming inclusief intrusion prevention biedt als UTM’s die onder meer in gebruik zijn bij Internationale banken, maar het prijskaartje dat aan de U-serie hangt is dan wel een heel stuk prettiger.

De U30 – geoptimaliseerd voor circa dertig werkplekken - gaat voor minder dan 700 euro over de toonbank en een jaarabonnement waarmee bijvoorbeeld de virusscanner up to date wordt gehouden kost het alleszins aimabele bedrag van 142 euro per jaar.

‘En daarmee krijg je ook de beschikking over een dagelijks bijgehouden surffilter. Daarmee kun je bijvoorbeeld instellen dat sekssites en andere niet voor het werk van belang zijnde websites niet toegankelijk zijn voor medewerkers.'

'Tegelijkertijd is er een scheduler ingebouwd zodat je bijvoorbeeld tussen twaalf en twee de restricties wat losser in kunt stellen en nieuwssites en dergelijke wel beschikbaar kunt maken’, aldus Van Gent. Praktisch is verder dat je geen licentie per werkplek betaalt, bij bescheiden gebruik van het netwerk kunnen er ook best meer dan dertig gebruikers aan de U30 gehangen worden, dat kost niks extra.

Veilig vpn

De ingebouwde vpn-oplossing komt uit de eigen keuken van NETASQ, zo meldt Rolf van Gent: ‘Wij zijn de enige Europese UTM-fabrikant die zelf  z’n versleutelsoftware voor vpn schrijft. Vandaar ook dat onze vpn-oplossing  als enige door de Raad van de  Europese Unie is gecertificeerd voor gebruik binnen Europese overheidsorganisaties.

Negentig procent van de andere VPN-oplossingen is van Amerikaanse of Israëlische bodem afkomstig; de overheden van die landen eisen een achterdeurtje met toegang voor de binnenlandse veiligheidsdiensten. Dat wil de EU uiteraard niet. De vpn uit onze U-serie biedt de allersterkste 256 AES-encryptie zonder dat mogendheden binnen of buiten de EU er iets mee kunnen.’

Ideaal voor mkb

De UTM’s uit de U-serie zijn dan ook een ideale en ook nog eens betaalbare oplossing voor het mkb, zowel klein als groot. Een razendsnelle firewall controleert in- en uitgaand verkeer en virussen worden al meteen bij binnenkomst hard aangepakt.

Een spamfilter vangt tot circa 98 procent van de tijdvretende onzinmail weg zodat het achterliggende interne netwerk niet vervuild wordt met en vertraagt raakt door ongewenste rommel. Eenmaal aangesloten heb je geen omkijken meer naar deze eerstelijns defensie, perfect voor een goede nachtrust. Want inbreken via een NETASQ UTM is eigenlijk onmogelijk, als er nu nog iets mis gaat ligt het echt aan je eigen digitale wangedrag of dat van je medewerkers.

============
Meer weten over de UTM's van NETASQ? Kijk op www.netasq.nl.