Netgear bundelt internetback-up bij opslaghardware

Producent Netgear lanceert een online-back-updienst die direct communiceert met de network attached storage-apparaten van het eigen merk. Zo ontstaat een logisch een-tweetje tussen opslaghardware en een volautomatische online-back-up.

Zoals iedere serieuze NAS kunnen de Netgear 'ReadyNAS'-systemen een dagelijkse back-up wegzetten op een extern usb-schijfje. Zo werkt de uitgever WINMAG Pro sinds enige maanden. Je moet niet vergeten de schijf 's morgens aan te koppelen en 's avonds weer mee te nemen naar huis. Het onderweg verliezen van de usb-disk is een risico. En bij ziekte van de 'back-up-medewerker' is er die dag of dagen geen back-up.


De ReadyNAS NV+ NAS van Netgear zoals WINMAG Pro die in gebruik heeft.

Geen beperkingen
De online-back-updienst 'ReadyNAS Vault service' heeft geen last van zulke menselijke beperkingen. Zoals iedere online-back-updienst gaat het kopiren naar een online-back-upserver volledig automatisch en volgens een schema naar wens. 'Vergeten' van de back-up kan dus niet meer.

Normaliter moet voor online-back-up op gewone computers

Demo op de CeBIT
NETGEAR zal een demonstratie geven van de ReadyNAS Vault tijdens de CeBIT in Hannover, van 3 tot 8 maart 2009, in Hal 13 - stand C58 - van de Hannover Exhibition Hall.
een clientprogramma op de pc of lokale server worden genstalleerd. Zulke clientsoftware is sinds kort opgenomen in de nieuwste 'firmware' (systeemsoftwareupdate) voor de ReadyNAS-systemen van Netgear.

Niet gratis
Netgear levert de dienst niet gratis, voor gebruik is een abonnement vereist. Je kunt de eerste 30 dagen wel een gratis proefaccount krijgen. De ReadyNAS Vault service kost $ 5,95 per maand (bij 5 GB) voor consumenten en $ 19,95 per maand (bij 20 GB) voor zakelijk gebruik. Extra capaciteit kost 50 dollarcent per GB. De 'europrijzen' zijn op het moment van schrijven nog niet bekend. Bij beide servicevormen wordt 128-bits versleuteling toegepast aan de hand van een zelfgekozen wachtwoord.

Overigens heeft Netgear de back-updienst niet zelf in eigen beheer, de werkelijke dienstverlener achter de service is Elephant Drive (www.elephantdrive.com) - een back-upprovider die al een tijdje aan de weg timmert in de VS.

Opvallend: wie zelf via de website van Elephant Drive een abonnement afsluit, is heel wat goedkoper uit dan 'via Netgear'. Uiteraard mis je dan die handige directe koppeling aan de Netgear-NAS. Ergo: Hardwareproducent Netgear wil echt wat gaan verdienen met deze aanvullende online-dienst.

Terugzetten van gegevens
Elke computer met internettoegang kan via de browser inloggen op de gekopieerde bestandenset. Dat inloggen is niet alleen handig voor systeembeheerders die na een crash op oude bestanden willen teruggrijpen. Dankzij ingebouwd versiebeheer in de dienst kunnen ook eindgebruikers op een per ongeluk overschreven of verwijderde versie van een document teruggrijpen. Handig!

WINMAG Pro vindt het concept van NAS+ back-upservice, zoals gezegd, een logisch een-tweetje. Wel denkt de redactie dat het handig is de usb-schijf (ook) te blijven gebruiken voor je back-ups. Leg die usb-disk bijvoorbeeld in de bedrijfskluis. Want anders dan veel Nederlandse back-upproviders zal de Amerikaanse Vault-dienst je niet op dezelfde dag nog de back-up op een harde schijf kunnen aanleveren, per koerier. Downloaden van tientallen GB's vanaf een internetserver kost (vele) uren, hoe snel je verbinding ook is. Een back-up van usb-schijf terugzetten gaat vele malen sneller.

Meer info, en de 'specs' van de twee varianten van de online-back-up dienst van Netgear vind je hier: www.netgear.com/readynasvault