NETGEAR met twee draadloze netwerken uit n router

Een vriend of zakelijke relatie met laptop op bezoek, maar je wilt hem geen volledige toegang geven tot je lokale netwerk, als hij even wil surfen via jouw verbinding? Techneuten kunnen een ingewikkelde oplossing installeren. Netgear presenteert een simpeler antwoord.

Netwerkexperts installeren voor bovengestelde situatie doorgaans een 'Virtual lan' (of Vlan), waarbij netwerkgebruikers in een 'eigen' netwerkkanaal terechtkomen - ook al lopen alle Vlans over dezelfde kabels. Een gast komt dan bijvoorbeeld in een 'gast-Vlan' met alleen toegang tot internet (en niet het LAN).

Dubbelloops router
Maar een klein bedrijf of particulier heeft niet de kennis en de kunde om zo'n Vlan-structuur op te zetten. Knap ingewikkelde materie.
Goed nieuws dus dat Netgear met een 'dubbelloops' router op de markt komt. Eigenlijk gaat het om twee versies: de draadloze N Router (WNR2000) en de draadloze N Router met ingebouwd ADSL2+ Modem (DGN2000). De apparaten bieden volgens Netgear voldoende bandbreedte voor moderne toepassingen als HD-video.

Model DGN200, de gecombineerde ADSL2+modem-router dus, heeft als bijzonderheid dat het twee draadloze 802.11g/n-netwerken tegelijk in de lucht kan brengen, ieder met een eigen SSID (netwerknaam) en beveiligingssleutel. Beide netwerken hebben ook hun eigen faciliteiten, met bijvoorbeeld wl toegang tot het WAN (internet) maar niet het LAN (netwerk).

Belastingaangiften
Volgens Richard Jonker van de Nederlandse vestiging van Netgear is de installatie van zo'n extra draadloos gastnetwerk heel simpel. Hij denkt dat het ook menige particulier zal aanspreken. "Je geeft je vriend graag toegang tot het internet, maar niet tot je belastingaangiften die je op je NAS hebt opgeslagen".

Prijzen, beschikbaarheid
De draadloze N Router (WNR2000) en draadloze N Router met ingebouwd DSL Modem (DGN2000, het model inclusief dubbel draadloos LAN) zijn al beschikbaar in de markt en kosten respectievelijk 89,95 en 129,95.

Info: www.netgear.nl