Netgear-NAS met telewerkoptie en onlineback-up

Netgear timmert aan de weg als producent van Network Attached Storage (NAS). Het merk introduceert twee innovatieve functies op haar nieuwste modellen en een nieuwe NAS waarop de features uiteraard te vinden zijn.

De meeste computerliefhebbers en systeembeheerders van netwerken hebben inmiddels wel een NAS in het netwerk opgenomen. Het apparaat is in de basis een harde schijf die zijn opslagcapaciteit deelt aan de netwerkgebruikers. De laatste jaren krijgt de NAS steeds meer extra functies; zijn bijvoorbeeld ook webserver of mailserver.

Telewerken

Sommige extra's zijn echt handig. Een nieuwe bruikbare optie bij de nieuwste modellen van Netgear is de functie ReadyNAS Remote. Die prikt een 'gaatje' dwars door de firewall in je router en op je werksystemen en zorgt ervoor dat de Netgear-NAS vanaf iedere plek op aarde bereikbaar is via een beveiligde tunnel over het internet.

Telewerkers hebben dus vanuit huis en de hotelkamer toegang tot de bedrijfs-NAS, als ze een inlog hebben en gekregen van de beheerder. De 'admin' hoeft verder niks te configureren en installeren. Het maak dure en ingewikkelde VPN-firewall-kasten overbodig, zij het dat de Netgear-oplossing alleen een simpele wachtwoordbeveiliging kent (er is nog geen professioneel tokensysteem mogelijk).

Online-back-up vanuit NAS

Netgear heeft op zijn NAS-drives al tijden een back-upprogramma draaien dat kopieën van het netwerkstation geagendeerd wegschrijft naar een aangesloten usb-schijf. Het programma heeft een hoog set and forget karakter, kunnen we beamen (de redactie van WINMAG Pro maakt er zelf ook gebruik van).

Nieuw is een online-back-upoptie: ReadyNAS Vault. Feitelijk is het een abonnement bij een (Amerikaanse) back-upprovider. Bijzonder is dat de NAS-drives met de nieuwste Netgear-software (iets oudere modellen evt. via firmware) ook zélf - via een on-board client - de back-up kunnen doorpompen naar de provider; er hoeft geen pc aan te staan voor deze taak.Netgear is de eerste producent die een NAS met online-back-up bundelt. ReadyNAS Vault was al aangekondigd op de CeBIT, maar is nu echt beschikbaar. De back-updienst is dertig dagen op proef te proberen, en daarna op pre-paidbasis en met jaarabonnementen af te nemen.

Nieuwe ReadyNAS 2100

Het nieuwste NAS-model van Netgear is de ReadyNAS 2100. Het is een 'opslagserver' voor bedrijfskritische toepassingen in midden- en kleinbedrijf. Uitgevoerd als 1U 4-bay 'pizzadoos' voor in het serverrack. Een stevige enterprise-NAS, dus – uiteraard standaard al voorzien van de voornoemde nieuwe features.De ReadyNAS 2100 is zuiniger door een efficiënte Intel-processor en bevat slimme opties voor stroombeheer, zoals te agenderen schijfrustmomenten (bijvoorbeeld 's nachts / in het weekend). Het totale stroomgebruik is minder dan 80 watt, ondanks het gebruik van meerdere schijven (maximaal 4) die elkaars kopie kunnen zijn (RAID-technologie). De ReadyNAS 2100 is verkrijgbaar met 2TB en 4TB aan opslagcapaciteit en zal vanaf begin juni beschikbaar zijn. Een 8TB model zal later dit jaar aangekondigd worden.

Meer informatie over alle ReadyNAS-producten is te vinden op: www.readynas.com.