Netgear ReadyNAS 314

NETGEAR heeft onlangs een nieuwe serie aan nassen op de wereld losgelaten. Wij bekeken de stijlvolle ReadyNAS 300-serie. Ze zien er mooi uit, maar wat zit er verborgen achter het design van deze netwerk opslag-oplossingen?

Niet langer hoef je als kleine ondernemer iemand in dienst te nemen of een extern IT-bedrijf in te huren om je netwerkopslag te regelen. Met de ReadyNAS 300-serie levert NETGEAR je een totaalproduct waarmee je onmiddellijk aan de slag kunt. Het apparaat ziet er in ieder geval goed uit qua uiterlijk, en voelt ook goed qua behuizing.

Veelzijdig inzetbaar

De 300-serie komt in drie uitvoeringen: een two-bay-, four-bay- en six-bay-uitvoering. Wij zijn aan de slag gegaan met de four-bay-uitvoering. Deze heeft een Intel Atom 2.1GHz dual core-processor en 2GB aan intern geheugen. De nas ondersteunt zowel 2,5-inch als 3,5-inch SATA- en SSD-schijven tot aan 16TB totaal. Daarnaast heeft het apparaat ook een eSATA-poort waardoor je kunt schalen tot 56TB. Genoeg ruimte om het beoogde aantal gebruikers (tussen de 5 en 25 personen volgens Netgear) te voorzien van opslag.

Poorten

Qua poorten is het apparaat ook ruim voorzien. Op de nas vind je twee lan-poorten, 2 usb 3.0-poorten en een hdmi-poort. Dankzij die laatstgenoemde poort kun je het apparaat ook gebruiken om beveiligingsbeelden mee op te nemen en af te spelen. Wil je de nas inzetten om te gebruiken voor virtualisatiedoeleinden, dan kan dat ook. Het apparaat wordt namelijk standaard geleverd met iSCSI-ondersteuning en is gecertificeerd voor vSphere van VMware en Hyper-V van Microsoft.

ReadyNAS OS

Hoewel de hardware zelf er mag zijn. is ReadyNAS OS, versie 6 inmiddels, toch echt het stralende middelpunt van de nieuwe nas-serie en een forse verbetering ten opzichte van de vorige versie. Het werkt gebruiksvriendelijk en zelfs een leek heeft in no-time het apparaat in zijn of haar netwerk opgenomen en klaargemaakt voor gebruik. Naast het configureren van de opslag en de toegang tot de nas, zoals je van een besturingssysteem mag verwachten, levert NETGEAR er ook enkele leuke extra’s bij. Zo komt elke nas standaard met zowel anti-virusbescherming en de disaster recovery-oplossing Replicate Now. Deze zijn vrij van licenties dus betaal je geen extra kosten voor deze extra laag bescherming. Erg netjes, en zien we graag vaker!

Snapshots

Nog interessanter is de ongelimiteerde snapshot- functie waarmee de nas standaard voorzien is. Hiermee kun je, naast volledige systeem-backups, ook delen van het systeem backuppen. Denk hierbij vooral aan configuratiebestanden, bepaalde files, enzovoort. Dit voorkomt veel onnodig tijdverlies voor backups die prima in orde zijn. Voor de Apple-gebruikers heeft NETGEAR ook goed nieuws: de nas ondersteunt Time Machine- backups over het internet. Handig wanneer je je niet in de nabijheid bevindt van de nas, maar toch een backup wilt maken.

Genie+

Hoewel de nas standaard al uitgerust is met bruikbare functies, kun je deze uitbreiden met behulp van de door NETGEAR beheerde marketplace, Genie+. Hier vind je apps van zowel NETGEAR zelf als van derde partijen. De service is net nieuw, dus het aantal apps is beperkt. Wel zien we potentie in een dergelijke marketplace. Concurrenten van NETGEAR hebben al aangetoond dat je een nas met apps naar eigen smaak kunt inrichten zodat deze functioneert zoals jij wilt. Dit zal met Genie+ niet anders zijn. Zo kun je je eigen cloud opzetten of je nas inzetten om je Drupal- of Wordpress-site te hosten.

Prijs: €495,- (exclusief btw, zonder schijven)
Info: www.netgear.com

In het kort: 

+ Stevige behuizing
+ Snapshot-functie is handig
+ Veel extraatjes in de vorm van virusbescherming en Replicate Now
+ Besturingssysteem is erg gebruiksvriendelijk
+ Beperkt aantal apps op Genie+


MKB Proof 2013