Netviewer 5.0: beheer op afstand en online-conference

Je springt van vergadering naar vergadering, je brengt je stem uit, kijkt naar een demo en hup - naar de volgende meeting. Je hoeft er de deur niet meer voor uit. En toch kun je elkaar spreken, een kijkje nemen op elkaars scherm of sterker: de pc van de ander overnemen om een probleem te fixen.

Netviewer 5.0 is een van de fraaiere webconferencing en -beheertools van dit moment. Het pakket komt uit Duitsland, waar afstanden groot zijn. Met de dichtslibbende wegen en uitvallende treinverbindingen in Nederland en België is het ook voor bedrijven en organisaties in de Benelux een uitkomst.

Spraakmakend
De meest spraakmakende functie is de mogelijkheid computers op afstand te beheren of anderen live te laten meekijken. Heb je eenmaal toestemming en toegang gekregen, dan kun je werkelijk alles op de computer van de ander doen, terwijl hij of zij meekijkt. Zo los je rap problemen op.

 


Functies op een rij:
Bestandsoverdracht
Chatmogelijkheid
VoIP
Video-IP
Delen van computer (meekijken)
Beheer op afstand
Sessielogboek
Enquête/stemmingsmogelijkheid
Meerdere sessies tegelijk
Max. aantal deelnemers (1 licentie): 10

Het is geen eenrichtingsverkeer: iedere deelnemer aan een sessie kan schakelen tussen de Show- en Watch-modus in de zeer overzichtelijke, verder Nederlandstalige interface en krijgt - wederom pas na toestemming van de ander - toegang. Je kunt zelfs de mate van delen toestaan, van applicatieniveau tot volledig systeem.

Netviewer geeft directe toegang tot onder meer een chatmodule, notities, systeemdiagnose en gegevensoverdracht in één heldere interface die als verticale, in/uitschuifbare strook aan de rechterzijde van het scherm zichtbaar is. Je hoeft dus geen enkele andere applicatie open te hebben staan om te vergaderen of te helpen. Desgewenst kunt je een Netviewer-startknop integreren in bijvoorbeeld Office-applicaties.

De module gegevensoverdracht is er om snel een bestand naar de ander te zenden ('drag & drop'). Dat kan dus zelfs een applicatie zijn die je vervolgens op de pc of het notebook van de deelnemer met zijn/haar goedkeuring op afstand zou kunnen installeren.

Handig
Volgens Netviewer is de toegewijde masterbeheermodule, handig voor bedrijven die de systeembeheerder veel


OORDEEL

+ zeer heldere interface
+ veel instelopties
+ snelheid
+ geen andere applicaties nodig
+ beveiliging

"Netviewer werkt kinderlijk eenvoudig, goed en snel"

mogelijkheden toekennen, zelfs in staat om veelal over firewalls heen te beheren. Maar in onze redelijk streng afgestelde commerciële internetbeveiligingsoftware moest de gebruiker eerst toestemming tot het verkrijgen van toegang geven. De beveiligingssoftware bij de gebruiker weigerde de masterbeheerder muisaanwijzertoegang tot onbeveiligde menu-items in de security suite.

Een simpele online-meeting met tot zeker tien personen (één licentie) is een genot met Netviewer. Gepland of ad-hoc stel je als moderator vragen in enquêtevorm, die prima kunnen dienen als rondvraag of stemming. Vervolgens kun je met een muisklik de resultaten met iedere participant delen.

Installatie
De installatie van al dit moois is al even eenvoudig als de interface. Voor zowel de één-op-éénsessie, als de online-conference zijn er twee exe-bestanden: een voor de consultant respectievelijk moderator en een voor de deelnemer. Zet ze in een mapje op de harde schijf, breng een snelkoppeling aan en het feest kan beginnen. De master-remote-beheermodule mag slechts op één computer draaien.

 


Tarieven
Vanaf € 29,- per maand voor de 'Admin'-beheeroplossing en vanaf € 35,- per maand voor de Netviewer-oplossing. 

Voor wie bang is dat het niet veilig is: een toegangsnaam en wachtwoord zijn vereist om een Netviewer-sessie te starten, iedere sessie heeft een willekeurig nummer dat de gastheer via e-mail, sms, telefoon of desnoods rooksignalen met participanten moet delen om ze toegang te geven. Optioneel kan de gastheer een extra wachtwoord aan de sessie hangen.