Nieuw Google-algoritme tegen negatieve publiciteit

Google heeft het algoritme van de zoekmachine aangepast om ervoor te zorgen dat negatieve publiciteit een bedrijf niet langer een hoge ranking in de lijst van zoekresultaten oplevert.

De aanleiding was een artikel in The New York Times, waaruit bleek dat een brillenverkoper zijn klanten expres slecht behandelde. Dit leverde hem veel negatieve publiciteit op in de vorm van klachten op internet, die vertaalden naar een hoge plaats in de lijst van zoekresultaten op Google.

Volgens de krant moedigde de brillenverkoper zijn geschoffeerde klanten juist aan om hun klachten op het web te spuien. “Sinds de eerste klacht binnenkwam, heb ik nog nooit zoveel bezoekers op mijn site gekregen. Mijn geluk kan niet op”, aldus de ondernemer.

Google zegt het algoritme van zijn zoekmachine inmiddels te hebben aangepast om te voorkomen dat bedrijven nog langer van negatieve publiciteit profiteren. De zoekgigant gaat echter niet in op wat er precies veranderd is, behalve dat het nieuwe algoritme bedrijven die een slechte gebruikerservaring bieden op weet te sporen.