'Nieuw Ubuntu-apparaat in aantocht'

Canonical, het bedrijf achter Ubuntu, kondigt volgende maand mogelijk een nieuw 'convergence'-apparaat aan tijdens het Mobile World Congress.

Tablet met Ubuntu op komst?

​OMG Ubuntu verwacht dat Canonical volgende maand tijdens Mobile World Congress (MWC) in Barcelona een nieuw Ubuntu-apparaat aan het publiek toont. De site heeft van diverse bronnen begrepen dat het Britse bedrijf wil laten zien welke stappen het heeft gezet in de ontwikkeling van een software-omgeving die kan schakelen tussen mobiel en desktop als er een monitor, muis of toetsenbord op het apparaat wordt aangesloten. Canonical zou die convergence-functionaliteit op verschillende devices aan het testen zijn, waaronder een 10 inch-tablet met een 64 bit ARM-processor van de Spaanse fabrikant Bq.

​Mogelijk heeft Canonical nog meer in petto tijdens MWC, een van de grootste events voor mobiele technologie die van 22 tot en met 25 februari wordt gehouden in Barcelona. Er wordt bijvoorbeeld ook gesproken over een product met de codenaam 'Frieza', een personage uit de tekenfilmserie Dragonball Z. ​​​​Eerdere Ubuntu-smartphones, zoals de MX4 en de Aquaris E5 HD, kregen ook zo'n codenaam.

Mogelijk Ubuntu-variant van BQ M10

Ontwikkelaars van Canonical zouden de convergence-functionaliteit ook uittesten op de BQ Aquaris M10, een 10 inch HD-tablet met 2GB aan RAM die draait op een quadcore-processor van MediatekOMG Ubuntu sluit niet uit dat 'Frieza' de Ubuntu-variant van de M10 is, maar het kan ook zomaar een smartphone zijn. ​Frieza zou in ieder geval draaien op een nieuwe versie van Ubuntu Touch die onder andere convergence ondersteunt. Dit project heet 'Avila'.

Canonical werkt al jaren aan het uitbreiden van de mogelijkheden van software convergence, waarbij één besturingssysteem zowel de ervaring van een desktop-pc als die van een mobiel apparaat biedt. Het bedrijf wilde tegenover OMG Ubuntu niet reageren op de geruchten. Wel bevestigde Canonical dat het aanwezig is op MWC 2016 om 'de volgende fase van de Ubuntu Phone' te laten zien. Het concern belooft 'meerdere spannende aankondigingen op het gebied van het Internet of Things en devices'.

'Nieuw Ubuntu-apparaat op komst'