Nieuwe Commodore 64 zorgt voor jeugdsentiment

Dertigers krijgen hun favoriete speeltje terug. De Commodore 64x, jawel, is flink sneller dan zijn illustere voorganger.

Waar er intern enorme stappen zijn gemaakt is het design uit 1982 zo goed als ongewijzigd gebleven. Nog steeds zijn de hoofdkleuren bruin en beige en bestaat het apparaat uit een heel dik toetsenbord. Om met deze tijd mee te kunnen is in het originele ontwerp ruimte gemaakt voor een dvd-brander, vier usb-poorten en een hdmi-aansluiting. De 64x, zoals het apparaat officieel heet, kan naast het eigen Commodore OS ook Windows 7 draaien.

Waar de naam 64 voorheen sloeg op het interne geheugen van 64kb zou het nu op de processor kunnen slaan; de Atom D525 is namelijk 64 bit. Voor het grafische werk beschikt de 64x over een nVidia Ion2 die het mogelijk moet maken om video's in 1080p af te spelen.

Vanaf dinsdag kun je het apparaat reserveren op de site van Commodore USA. Voor 250 dollar is er een barebone-model te koop. Bij de complete modellen ligt de prijs tussen de 595 en 895 dollar. De reïncarnatie van de Commodore 64 lijkt hierdoor meer een prijzige gadget te worden.