Nieuwe Dragon belooft 99% spraakherkenning

Dames die ingesproken teksten uittypen zijn nauwelijks nog te vinden. Spraakherkenning op de pc is een oplossing voor medisch specialisten en andere beroepgroepen die veel tekst aan de computer willen voeren. Versie 10 van Dragon NaturallySpeaking 10 belooft een nog betere herkenning.

Gisteren verstuurde producent Nuance Communications een opgetogen persbericht dat niet helemaal klopt: ""Nuance Communications (..) lanceert vandaag (16 september, red) de Nederlandse versie van Dragon NaturallySpeaking 10, de nieuwste release van de best verkochte spraakherkenningssoftware ter wereld."

Software nog niet af
Maar onze vooruitgeschoven verkenner, Luc Van Peteghem, aanwezig bij de lancering in Amsterdam, meldde ons dat op de dag van lancering de software nog helemaal niet af is. Er is alleen nog maar een ontwikkelversie en die voor de Nederlandse markt loopt dan ook nog iets achter op de Amerikaanse. De 'lancering' is dus eigenlijk een 'annoncering' van een pakket dat ergens in oktober of november zal verschijnen.

Wat zal de zakelijk gebruiker (het pakket lijkt WINMAG Pro niet voor thuis bedoeld) aantreffen als hij - iets later dan beloofd - de nieuwe spraaksoftware op zijn pc installeert?

In ieder geval een verbeterde spraakherkenning. Door belangrijke verbeteringen aan het herkenningssysteem van Dragon NaturallySpeaking is de nauwkeurigheid van de herkenning met meer dan 20 percent gestegen in vergelijking met de vorige release. De nauwkeurigheid loopt daardoor op tot 99 percent, stelt Nuance.


De nieuwe Nuance Dragon Naturraly Speaking komt opnieuw beschikbaar in verschillende versies.Naast de Standaardversie is er een Pro-versie en onder meer een medische en een juridische versie.