Nieuwe Intel-chip luistert altijd naar stemcommando's

Of het nieuwe plan van Intel praktisch of juist eng is, zijn we nog niet helemaal uit. De nieuwe Intel Core M-chips die het bedrijf vorige week onthulde luisteren op ieder moment, ook in stand-by-modus, of er een stemcommando wordt gegeven. Door een simpel uitspreken van 'Hello computer', schakelt de chip automatisch het systeem in, waarna er eventueel andere stemcommando's kunnen worden gegeven, of de computer normaal kan worden bediend.

Beveiliging

De Core M-chips bevatten een extra kern om zo efficiƫnt mogelijk audio te verwerken en ondertussen zo min mogelijk stroom te gebruiken. 'Het maakt niet uit in wat voor staat het systeem zich bevindt, het systeem zal altijd luisteren of er een commando wordt gegeven. Of je nu actief aan het werk bent of dat het systeem op stand-by staat', laat Intel-engineer Ed Gamsaragan weten aan Technology Review. Het standaardcommando kan worden aangepast met een specifieke zin of zelfs om alleen te reageren op aan bepaalde stem. Het systeem is nog niet nauwkeurig genoeg om een wachtwoord te vervangen, maar in combinatie met een webcam met gezichtsherkenning kan de stemherkenning worden ingezet als beveiligingssysteem.

Geen koeling

De Core M-chips zijn gebaseerd op Intel's nieuwe 14 nanometer-architectuur, die niet alleen zuiniger maar ook flink koeler draait. Hierdoor zijn er geen aparte koelers meer nodig in Core M-apparaten. Voorlopig is het aan de fabrikanten hoe ze gebruik willen maken van de nieuwe feature van Intel's Core M-chips. De 'wake on voice'-feature is beschikbaar op elk besturingssysteem. De eerste laptops met deze chip moeten eind dit jaar in de winkels liggen.