Nieuwe netnummers als stimulans voor VoIP

Netnummers zijn in Nederland niet langer aan een regio gebonden.

Het Ministerie van Economische Zaken heeft laten weten twee nummers vrij te geven die niet geografisch gebonden zijn. Het wil hiermee tegemoet komen aan de toenemende behoefte aan mobiliteit en bellen via internet (Voice over IP).

085 en 091
De nieuwe nummers beginnen met de cijfers 085 en 091. Voor beide nieuwe reeksen zijn n miljoen nummers beschikbaar. Over twee maanden mogen telecombedrijven ze gaan aanbieden. "De uitgifte van deze nieuwe nummers betekent een extra stimulans van VOIP", aldus het ministerie.

Beeldtelefonie
De nummers kunnen worden gebruikt op welke aansluiting dan ook binnen of buiten Nederland. De tarieven zijn in principe gelijk aan die van gewone netnummers. De 091-nummers kunnen echter ook worden gebruikt voor nieuwe diensten, zoals beeldtelefonie; daarbij kunnen hogere tarieven worden berekend.

Lokatiegebonden versoepelen
Naast de nieuwe nummers heeft het ministerie besloten het gebruik van lokatiegebonden netnummers te versoepelen. Voortaan kunnen deze ook buiten de regio worden gebruikt, mits de eigenaar zelf wel woonachtig is in het netnummergebied.

Dit is bijvoorbeeld het geval bij een persoon die in Amsterdam (020) woont, maar een aantal maanden per jaar in Frankrijk verblijft. Volgens de nieuwe mogelijkheden kan deze persoon dan zijn Amsterdamse 020 nummer in Frankrijk gebruiken.