Nieuwe netwerkswitch voor VoIP en virtuele LAN's

Een pc-netwerk aanleggen gaat steeds makkelijker. Voor een team tot pakweg twintig man vormt een eenvoudige 'unmanaged' switch met 25 poorten al een capabele 'stekkerdoos' om tot 25 kabels van de computers en printers in te duwen.

Dan nog een router (al of niet met wireless access point) in de switch prikken, die de IP-adressen uitdeelt en het netwerk is 'in de lucht'. Zorg dat de router tevens de breedbandmodem aanstuurt en lle netwerkgebruikers kunnen het internet opracen.

Zo werkt het prima voor alledaagse kantoortaken. Maar voor VoIP zonder vertraging op de lijn, of een belangrijke webapplicatie die je intern draait, moet je de bandbreedte van het netwerk beter verdelen. Dat kan met een 'managed switch' zoals de Allied Telesis 8000S Series Layer 2 Switches. Deze seriebiedt een verbeterde 'Quality of Service' voor bijvoorbeeld VoIP door de mogelijkheid netwerkverkeer te scheiden in acht prioriteiten en vier wachtrijen per poort, met de 802.1p-standaard voor Layer 2-netwerken en DSCP (Diffserv) voor Layer 3.

Het klopt: dit is techneutentaal. Maar het is ook niet de bedoeling dat je het apparaat zelf installeert en configureert. Allied Telesyn stuurt graag een partner langs om het apparaat neer te zetten en aan te sluiten.

De AT8000S-serie kent ook de mogelijkheid virtuele LAN's op te zetten, zodat je bijvoorbeeld een 'gast'-VLAN maakt voor bezoekers van je bedrijf of uitzendkrachten. Dit VLAN draait dan los van het echte LAN maar wel over dezelfde kabels. Dat biedt nog interessante mogelijkheden.

Prijs (excl btw, excl. installatie): 478,-- (24 poorts model) of 958,-- (48-poort model). Info: www.alliedtelesyn.nl