Nieuwe Nexus 7 krijgt hogere resolutie en snellere cpu

Google heeft een nieuwe versie van de Nexus 7 getoond. De tablet koppelt forse specificaties aan een lage prijs. Nieuw is onder andere de resolutie van 1920 x 1200 beeldpunten.

Ook heeft het internetbedrijf de tablet voorzien van een nieuwe processor. De Snapdragon S4 Pro op 1,5 GHz moet voortaan zorgen voor het rekenwerk, waar het vorige model het nog moest doen met een Tegra3-chip. Het werkgeheugen is verdubbeld naar 2 GB.

De kenmerkende putjes aan de achterzijde zijn in het nieuwe model vervangen door een glad, zwart plastic. Verder is het uiterlijk grotendeels gelijk gebleven. Wel is het apparaat 50 gram lichter en iets gekrompen. Ook voor dit model neemt Asus de productie voor zijn rekening.

SlimPort

Ander nieuwtje zit in de micro-usb-poort, deze ondersteunt nu de SlimPort-standaard. Daarmee moet je videosignalen kunnen uitzenden naar externe apparaten.

Accu

De accuduur heeft volgens Google niet te lijden onder de krachtigere componenten. Bij normaal gebruik zou je het zo'n tien uur moeten volhouden, bij het kijken van films ben je negen uur zoet voor de accu leeg is.

Android 4.3

De nieuwe Nexus 7 draait op Android 4.3, de nieuwste versie van Google's mobiele besturingssysteem die tegelijkertijd wordt uitgebracht. Deze versie bevat voornamelijk optimaliseringen, zo moet het systeem slimmer gebruikmaken van de grafische chip. Vooral oudere hardware moet daarvan profiteren. Ook kun je meerdere gebruikersaccounts aanmaken en deze restricties opleggen.

Prijs en verkrijgbaarheid

De nieuwe tablet komt 30 juli in de Verenigde Staten uit, in een variant met 16 en met 32 GB. De adviesprijzen daar zijn respectievelijk 229 en 269 dollar. De 32GB-versie verschijnt ook in een lte-uitvoering, die 349 dollar moet opbrengen. Het is nog niet bekend wanneer het apparaat in Nederland verkrijgbaar is.