Nieuwe Samsung Chromebook ook in Nederland te koop

In onder andere de Verenigde Staten was het apparaat al even verkrijgbaar, maar vanaf vandaag ligt de nieuwe Chromebook van Samsung ook in Nederland in de schappen. Kostte het vorige model nog ruim vijfhonderd euro, deze wisselt voor 299 euro van eigenaar.

Voor die krappe driehonderd euro krijg je een laptop die draait op Chrome OS, met een beeldscherm van 11,6 inch, tn-paneel en een resolutie van 1366x768. Wat opslag betreft heb je lokaal 16GB tot je beschikking. Samsung doet daar 100GB opslagruimte in Google Drive bij cadeau. Aansluitingen heeft het apparaat in de vorm van usb (1 x 2.0 en 1 x 3.0), hdmi, wifi en een sd-kaartslot. Het werkgeheugen bedraagt 2GB.

Arm-processor

Opvallend is de keuze voor een arm-processor. Het is de eerste Chromebook die niet van een Intel-hart gebruikmaakt. De cpu is een dualcore Exynos, een van Samsung zelf dus. Dat moet zorgen voor een stillere werking, deze processor heeft immers geen actieve koeling nodig. Volgens Samsung moet je mede dankzij de zuinige processor zo' n 6 uur zonder netvoeding kunnen.

Samsung mikt met de Chromebook niet alleen op consumenten, maar ook op het onderwijs. Volgens de fabrikant sluit het aan bij de vraag in die sector om voordelige, gemakkelijk te beheren en veilige laptops.

Concurrentie

Momenteel zijn meer fabrikanten bezig met Chromebooks. Acer lanceerde al eerder een betaalbaar model in Nederland, de Chromebook C710. De review daarvan kun je hier lezen. Ook HP heeft een Chromebook in de planning staan.

In 2009 kwamen de eerste Chromebooks op de markt. Deze sloegen destijds niet echt aan, vanwege de beperkte functionaliteit en de relatief hoge prijs. Inmiddels proberen fabrikanten met een fors lagere prijs het opnieuw. Ook Chrome OS is inmiddels wat meer volwassen. Zo kun je tegenwoordig ook zonder verbinding aan een Drive-bestand werken en is een beperkte vorm van bestandsbeheer mogelijk.

Nieuwe Samsung Chromebook ook in Nederland verkrijgbaar
Voor 299 euro wisselt het van eigenaar.