Nieuwe TomTom NAVIGATOR voor de telefoon

TomTom lanceert in september een nieuwe versie van haar navigatiesoftware voor telefoons. Dit NAVIGATOR-pakket komt in de Benelux voorgenstalleerd op de ook al hagelnieuwe HTC Touch Diamond Pro, een fraaie Windows-telefoon met - in de Pro-versie - een toetsenbord.

Ondanks zijn toetsenbord heeft toestel ook een aanraakscherm. Daar kan bij navigatie altijd goed van worden geprofiteerd, zoals bij TomTom Navigator. Het toetsenbord laat daarbij extra makkelijk een bestemming intikken.

De HTC Touch Diamond Pro beschikt bovendien over een ingebouwde gps-antenne, dus de nieuwe gebruiker kan echt direct 'uit de doos' navigeren met zijn of haar telefoon. Iets wat nog altijd niet mogelijk is met de Apple iPhone 3G. Deze succesvolle telefoon heeft wel GPS maar nog geen geschikte navigatiesoftware. De geruchten dat TomTom snel met een compatibele versie zou komen zijn tot nu toe 'wishful thinking' gebleken.

TomTom stopt met versienummers
Anders dan je misschien vermoedt gaat het bij 'de nieuwe versie van NAVIGATOR', zoals het persbericht meldt, niet om een compleet nieuwe editie met ook een nieuw versienummer. We mogen het van TomTom ook niet 'editie 7' noemen. "De huidige NAVIGATOR-versie in de winkel is versie 6. Die blijft voorlopig te koop", meldt Nina Breuning woordvoerder van TomTom." Welbeschouwd is 'de nieuwe versie' een tussenversie, die eerst alleen met het nieuwe HTC-toestel zal worden geleverd, en later ook los verkrijgbaar wordt.

Daarover heeft Breuning nog een nieuwtje: "De volgende versies die los in de winkel komen te liggen, zullen waarschijnlijk sowieso geen versienummer meer krijgen, maar gewoon 'NAVIGATOR nieuwe versie' heten." Met andere woorden: er zal nooit een versie 7 verschijnen van NAVIGATOR, wel een 'nieuwe versie'.

Hoe de nieuwe naam op de lange termijn gaat uitpakken of dat wel handig is na een x-aantal maanden, laat Breuning in het midden. Wij vonden het zelf al best lastig de ene 'TomTom ONE nieuwe editie' van de andere te onderscheiden (daarbij stopte TomTom ook al met versienummers) . Winkels zetten nu voor de duidelijkheid 4e editie bij de laatste ONE. Misschien moet TomTom hier nog een middag aan schaven.

Verbeteringen
Tot de verbeteringen in deze tussenversie behoren een (betere) ondersteuning van TomTom Map Share, het systeem waarmee gebruikers zelf verbeteringen aan kaarten kunnen doorgeven. Ook veiligheid staat op het menu. Gebruikers krijgen vinden via een 'Help Me'-menu snel telefoonnummers voor noodgevallen, aanwijzingen naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis, advies over auto-onderhoud en eerste hulp instructies. Uitgebreide voorkeursinstellingen stellen de gebruiker in staat om te kiezen voor snelheidswaarschuwingen, pauzes op gezette tijden en menutoegansopties.

Nieuwste kaarten
Uiteraard wordt de bijgewerkte NAVIGATOR-software geleverd met de nieuwste kaarten en database van veiligheidscamera's. Een geinig accent is de zelf te kiezen auto die op de elektronische kaart wordt geprojecteerd. Je kunt nu een oldtimer gebruiken om jouw positie op de weg te symboliseren.

De bundel van de nieuwe versie van TomTom NAVIGATOR met de HTC Touch Pro zal gedistribueerd worden door MCC in Nederland en Belgi en ligt vanaf midden september in de winkels.