NOD32: anti-virus zonder systeemvertraging

In WINMAG 4/2006 verdiende NOD32 een Best Value-award. Prima prestaties voor een scherpe prijs. Met als specifiek 'unique selling point': een opvallend lage systeembelasting; het pakket vertraagt de pc minder dan de concurrentie. Lees onze review.

Het is bij de installatie al duidelijk dat de makers van NOD32 zich voornamelijk richten op de veeleisende gebruiker. De installatieprocedure is helder van opzet,

NOD32driemaanden gratis

Klik voor een testversie met een extra lange proefperiode door naar: www.nod32.nl/winmag

maar kan door de gebruiker worden aangepast. Voor de meeste software is zo'n aangepaste installatie niet meer dan vanzelfsprekend, maar voor anti-virusprogramma's vooralsnog niet.

Voor anti-virusprogramma's is het belangrijk dat ze zo min mogelijk beslag leggen op de beschikbare systeembronnen, zodat je weinig hinder van eventuele achtergrondscans ondervindt. NOD32 scoort op dit gebied bijzonder goed: de zogeheten 'footprint' van de scanner is klein. Stel je prijs op een intutieve interface, dan ben je bij NOD32 niet aan het juiste adres: de omgeving is weliswaar goed ingedeeld, maar uiterst rudimentair van opzet. Gevorderde gebruikers kunnen de beveiliging instellen met behulp van krachtige schakelopties en daarmee de gebruikersomgeving omzeilen.

Plus- en minpunten
+ configureerbare installatie
+ krachtige schakelopties
+ lage systeembelasting
- minder geschikt voor beginnende gebruikers
- beperkte gebruikersomgeving
NOD32 maakt gebruik van de eigen ThreatSense-engine. Deze engine bestaat uit twee componenten: de eerste component gebruikt heuristische scanning om niet-bekende virussen op te sporen, terwijl het andere deel zich richt op opsporing van bekende kenmerken van malafide software. Daarnaast kan NOD32 gebruik maken van het ThreatSense.Net-netwerk, dat NOD32-gebruikers waarschuwt zodra zich een nieuwe virusdreiging voordoet. Gebruikers kunnen aan dit netwerk meewerken door ontdekte virussen automatisch ter beoordeling naar NOD32 te sturen.

Conclusie
NOD32 is een krachtige en configureerbare anti-virusoplossing, die weinig beslag legt op systeembronnen en vooral veeleisende gebruikers zal aanspreken.

Functies: anti-virus en anti-spyware | Prijs: 33,50 (excl. btw) | Info: www.nod32.nl