NOD32: helft consumenten treft anti-spam maatregelen

Uit een onderzoek van NOD32 blijkt datspam de meeste ergernis oplevert bij e-mailen, maar dat slechts de helft van de respondenten een spamfilter heeft genstalleerd.

NOD32 Nederland heeft onderzoek gedaan onder consumenten over hun gevoel en gedrag op het gebied van internetbeveiliging. Uit het onderzoek blijkt dat consumenten bij het internetten angstiger zijn voor spyware dan voor hackers en de veiligheid bij online aankopen. Daarnaast hebben bijna alle respondenten een virusscanner, waarvan 12 procent niet wekelijks controleert of deze up-to-date is. Opmerkelijk is dat spam de meeste ergernis oplevert bij e-mailen, maar dat slechts de helft van de respondenten een spamfilter heeft genstalleerd. In totaal deden 232 consumenten mee aan de online enqute.

Gevoel
Consumenten maken zich bij het gebruik van internet het meest zorgen om spyware en andere rommel die automatisch op de computer wordt genstalleerd (46 procent). Op de tweede plek staan virussen (18 procent). Over hackers maakt 17 procent van de respondenten zich het meest zorgen. Daarnaast geeft 12 procent aan zich zorgen te maken over het feit of online aankopen veilig gebeuren. Daarnaast denken 9 op de 10 consumenten dat er spyware op hun computer aanwezig is, zonder dat ze het weten.

Spam levert veel ergernis op. Acht op de tien ondervraagden geeft aan dit als grootste ergernis te ervaren bij het gebruik van e-mail. Phishing e-mails en bijlagen die mogelijk virussen bevatten scoren een stuk lager. Hieraan ergert zich respectievelijk 10 procent en 8 procent.

Gedrag
Op de vraag of e-mail van onbekende afzenders wordt geopend, antwoordt 12 procent van de ondervraagden positief. Het merendeel (88 procent) gooit deze e-mails direct weg.

In het geval van online aankopen, controleert een klein gedeelte van de ondervraagden of de aankoop wordt gedaan op een beveiligde site: 8 procent.

Het merendeel van de respondenten, namelijk 88% controleert wekelijks of vaker of de virusscanner up to date is. Tenslotte werd respondenten gevraagd welke beveiligingsmaatregelen zij thuis hebben getroffen: 92 procent maakt gebruik van een firewall, 98 procent heeft antivirussoftware genstalleerd, 81 procent antispyware, 56 procent een spamfilter en 9 procent een VPN. Slechts 1 procent gaf aan over geen enkele vorm van computerbeveiliging te beschikken.

Prijs en verkrijgbaarheid:
NOD32 is verkrijgbaar bij verschillende resellers van NOD32 Nederland en wordt binnenkort verkocht bij ruim 200 Videoland automaten. In juni dit jaar startte Videoland Emmen met softwaredistributeur Schoonbeek I.C.T. een pilot waarbij NOD32 antivirus het eerste en enige softwareprogramma was dat via de automaat werd verkocht. Na groot succes is besloten tot uitrol van het concept over alle filialen van Videoland. Jan Schoonbeek, directeur van Schoonbeek I.C.T.: "De bestaande al omgebouwde automaten moeten op dit moment al wekelijks worden bijgevuld met NOD32-pakketten. Klanten bellen ons dagelijks wanneer de Videoland-vestiging bij hun in de buurt NOD32 verkoopt. We verwachten dat de omloopsnelheid in de Randstad twee keer zo hoog zal zijn. Het succes van de automaatverkoop is met name te danken aan de groeiende populariteit van NOD32."

Klanten van Videoland kunnen de softwarevoor 39,90 Euro kopen met hun klantenpas die ook wordt gebruikt voor de verhuur van films en games. Hierdoor zijn klanten niet meer gebonden aan vaste openingstijden van de videotheek en kunnen ze 24 uur per dag de software kopen via het tegoed op hun pasje. Zie www.nod32.nl voor meer informatie.


Dit is een doorgeplaatst persbericht. De redactie van WINMAG is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor de inhoud hiervan. Zelf een persbericht laten doorplaatsen op deze website? Neem dan contact op met onze sales-afdeling: 015-2153232.