Nog n zomer duur vakantiebellen

Deze zomer de mobiel mee op vakantie? Reken ook dit jaar op hoge kosten voor de gesprekken met het thuisland. Pas vlak na de zomer zullen de telecombedrijven de 'roaming-tarieven' aanmerkelijk verlagen.

T-Mobile, Orange, Telecom Italia, Telenor, TeliaSonera en Wind, hebben besloten voor elkaars klanten het mobiel bellen in het buitenland aanmerkelijk goedkoper te maken door per oktober 2006 de roaming-tarieven naar 45 cent per minuut te verlagen. Oktober is een slimme datum; zo profiteren de telecombedrijven nog net van n zomervakantie waarop tientallen miljoenen Europeanen internationaal bellen met hun mobiel.

Een euro per minuut
De roaming-tarieven zijn de kosten die de maatschappijen elkaar in rekening brengen voor de doorgave van gesprekken van elkaars klanten. Op dit moment bedragen die tarieven rond een euro per minuut - of meer. Ng een jaar later, herfst 2007, zakt het tarief verder naar 36 cent per minuut.
De telecombedrijven zetten deze stap pas na het dreigement van de Europese Commissie met wetgeving te komen die misschien wel veel harder het mes zou zetten in de 'vette' tarieven.