Nokia besteedt Symbian uit

Nokia gaat haar Symbian besturingssysteem uitbesteden aan het bedrijf Accenture. Ook zullen er drieduizend medewerkers meeverhuizen. Nokia start hiermee een groot aantal bezuinigingsplannen.

De telefoonfabrikant wil naast de uitbesteding nog meer wijzigingen doorvoeren. Zo ontslaat Nokia naar verwachting voor het einde van volgend jaar vierduizend medewerkers. Het grootste gedeelte daarvan werkt in Denemarken, Finland en het Verenigd Koninkrijk. Ook de operationele uitgaven moeten voor 2013 met een miljard omlaag.

Volgens het persbericht verwacht het Finse bedrijf deze zomer een definitieve overeenkomst te tekenen met Accenture. Naast de ontwikkeling van Symbian gaat de nieuwe partner ook zakelijke en mobiliteitssoftware leveren voor toekomstige Nokia smartphones. De twee bedrijven werken sinds 1994 al samen op andere vlakken.    

In februari kondigde Nokia aan gebruik te gaan maken van Windows Phone van Microsoft. Hiermee werd duidelijk dat het eigen Symbian op een tweede plaats terecht zou komen. Wat de uitbesteding verder voor gevolgen gaat hebben voor het besturingssysteem is nog niet bekend.