Nokia E63: bruikbare lite-versie van de E71

De E71 van Nokia is momenteel d grote hit onder zakelijke gebruikers. De E63 is geen opvolger, maar een goedkopere uitvoering met verschillen aan binnen- en buitenkant. Gertjan Groen van Telecomwereld neemt het toestel onder de loep.

Aan de buitenkant zie je direct dat het een goedkopere uitvoering is. Het toestel heeft meer plastic en minder staal. Tevens is het een stukje dikker. Andere kenmerken zoals het scherm (2,36 inch) en gewicht (ongeveer 125 gram) zijn wel gelijk gebleven.

Een klein detail is dat op deze E63 een 3,5 mm-aansluiting voor een koptelefoon is te vinden, bij de E71 was dat een 2,5 mm-aansluiting. Er zit een los rubberen dopje opgedrukt om stof tegen te houden, maar die is helaas niet aan de telefoon zelf bevestigd.

Verschillen
Technisch gezien zijn er drie belangrijke verschillen met de E71. Het heeft, om te beginnen, een mindere camera (2 in plaats van 3,2 megapixel). Ten tweede ontbreekt een gps-ontvanger, maar dat is met een losse accessoire wel op te lossen. Ten slotte ondersteunt het alleen umts-snelheden (tot 384 kbit/s) en niet het snellere hsdpa. Dit laatste is niet heel bezwaarlijk, want bij veel mobiele abonnementen is de


VOOR EN TEGEN

+ Fijn qwertytoetsenbord
+ Uithoudingsvermogen
- Minder mooi dan de E71
- Geen gps
- Geen hsdpa

datasnelheid toch begrensd tot zon 128 kbit/s. Vodafone is daar nog steeds een uitzondering op. Het weglaten van gps en hsdpa zijn opmerkelijke keuzes want zelfs relatief simpele mobieltjes bieden deze features, maar het is gerechtvaardigd gelet op het prijsverschil van minstens 75 euro.

Intact
Andere features zijn gelukkig intact gebleven, waaronder Wi-Fi, bluetooth en het qwertytoetsenbord. Dit klavier lijkt een kopie van de E71, maar er staan nu iets meer karakters op de toetsen waardoor het invoeren van haakjes wat sneller gaat. Wie genoegen neemt met een iets minder complete smartphone en wat geld wil besparen doet met de E63 een goede koop. Maar er is meer op komst. Zo mogen we binnenkort de in het voorjaar in Barcelona gepresenteerde E55 en E75 in de winkels verwachten.

BlackBerry-achtig
NB: goed nieuws voor businessbellers: uiteraard ondersteunt ook dit Nokiatoestel communicatieserver (Hosted) Exchange, zoals eerder door Nokia beloofd.De telefoon toont automatisch de nieuwe berichten aan je zodra ze in je zakelijke mailbox worden ontvangen; vergelijkbaar met een BlackBerry.