Nokia E75 met klein uitschuifklavier

Steeds meer smartphones beschikken over een qwertytoetsenbord voor meer bedieningsgemak. Je hebt systemen met duimtoetsenbordjes (treo-achtig), maar grotere uitschuivende klavieren heb je ook. Zoals op de nieuwe Nokia E75.

Technisch gezien zijn er bijna geen verschillen tussen recente smartphones in de E-serie. Met deze E75 kun je eigenlijk hetzelfde als met de bekende E71. Verschillen betreffen steeds meer het uiterlijk, zoals scherm en toetsenbord. De E71 en E55 hebben bijvoorbeeld respectievelijk een heel en half qwertytoetsenbord onder het scherm, de E75 biedt een discreet uitschuifbaar qwertytoetsenbord. Hoewel de E55 samen met de E75 werd aangekondigd, komt vooralsnog alleen de E75 op de Nederlandse markt.

Toetsenbord gebruiken

Dichtgeklapt oogt de E75 als een gewone telefoon. Voor wat langere teksten klap je gemakkelijk het qwertytoetsenbord open waarbij het scherm meedraait. Na het dichtklappen is het numerieke toetsenbord op de voorkant direct geblokkeerd, wat onhandig is als je verder wilt werken op de telefoon. Er zijn vier sneltoetsen die allemaal twee functies delen. Bij de sneltoets rechtsboven is dat onhandig, want die moet je bij het lezen van een e-mail naar links indrukken om het bericht te verwijderen (al wordt wel om een bevestiging gevraagd) en naar rechts om terug te gaan naar je mailbox.