Nokia: eerste Windows Phone-toestel in 2011

Nokia wil nog dit jaar een eerste toestel met Windows Phone, het besturingssysteem van Microsoft, op de markt te brengen. Dat heeft de Finse telefoonfabrikant bij monde van topman Stephen Elop gemeld aan persbureau Reuters.

Eerder werd verwacht dat Nokia de eerste toestellen met Windows Phone in 2012 op de markt zou brengen. Volgens Elop is zijn bedrijf echter al hard aan het werk en richt het zich op 2011. Eerder lekten al vermoedelijke ontwerpen van de nieuwe smartphones uit.

Begin dit jaar kondigden Nokia en Microsoft een strategisch partnerschap aan, waarbij Windows Phone het belangrijkste besturingssysteem van Nokia-toestellen wordt. Elop ontkent tegenover Reuters dat Microsoft van plan is om Nokia in de toekomst over te nemen.

Nokia lijkt haast te willen maken met de inhaalslag. Op het moment domineren Android-toestellen en de iPhone het marktbeeld en is Nokia steeds verder naar de achtergrond verdrongen. Wachten tot 2012 lijkt geen optie voor de telefoonfabrikant.

Hetzelfde geldt voor Microsoft, dat met zijn Windows Phone-systeem weliswaar een degelijk OS heeft afgeleverd, maar Android en iOS, twee razend populaire en gevestigde platforms, tegenover zich ziet. Om daar marktaandeel van te snoepen is een klus die zeker niet kan wachten tot 2012.