Nokia kondigt N900 aan

Nokia heeft de N900 aangekondigd. De handheld maakt gebruik van Maemo 5-besturingssoftware en is volgens de fabrikant sterk in multitasking.

De Nokia N900 is voorzien van een hoge-resolutie WVGA touchscreen en internet-connectiviteit via 10/2 HSPA en WLAN. De browser is op Mozilla-technologie gebaseerd,  waardoor websites volgens Nokia er net zo uitzien als op de pc. De browser ondersteunt Flash 9.4. De Maemo-software wordt geheel automatisch via het internet bijgewerkt.

SMS- en instant messaging-verkeer met vrienden worden in één overzicht getoond, waarbij alle sessies in aparte vensters worden afgebeeld.

Multitasking

De besturingssoftware. het nieuwe Maemo 5, is volgens Nokia gericht op multitasking. Je kunt tegelijkertijd de gsm functionaliteit, het touchscreen en het qwerty-toetsenbord gebruiken. De Nokia N900 is uitgerust met een ARM Cortex-A8 processor en beschikt over  1GB werkgeheugen. OpenGL ES 2.0 zorgt voor de grafische acceleratie. Alle actieve content  is voortdurend via het dashboard beschikbaar is. Het panoramische startscherm is verregaand te personaliseren met shortcuts, widgets en applicaties.

Tag cloud interface

De Nokia N900 beschikt over 32 GB opslagcapaciteit, uit te breiden tot 48 GB via een microSD-card. Voor fotografie-liefhebbers worden de Maemo-software en de Nokia N900 geleverd met een nieuwe tag cloud-interface, waarbij de menu-opties dynamisch over het scherm worden afgebeeld. Ook een 5 megapixelcamera met Carl Zeiss-lens is aanwezig.

De Nokia N900 komt in de loop van het vierde kwartaal van 2009 op de markt in een selecte groep landen en gaat rond de 500 euro kosten (exclusief btw en subsidies). Het toestel is werkend te zien op Nokia World in Stuttgart, op 2 en 3 september.