Nokia N900: een mislukt experiment?

De Nokia N900 is een schitterende smartphone, maar wel met enkele schoonheidsfoutjes. Soms loopt de zaak z vast dat zelfs de meest essentile functie bellen - niet meer werkt. Is open source dan toch niet de juiste weg?

Maemo is het eerste vrijwel volledig open source besturingssysteem voor een smartphone. Om precies te zijn: voor één specifieke smartphone in de gedaante van de Nokia N900. Enerzijds beschikt het toestel over specificaties om van te watertanden. Een heerlijk highres scherm (800 x 600 pixels) en een zeer riant intern flashgeheugen van maar liefst 32 GB. En dan is er dus Maemo, het op Linux gebaseerde OS.

Maemo werkt kaal uit de doos prima, maar bij het installeren van applicaties en uitbreidingen is het verschrikkelijk opletten geblazen. De Nokia OVI-store heeft zelfs na een jaar nog steeds weinig te bieden voor de N900, en dus moet je het als gebruiker hebben van zogeheten ‘repositories’, ofwel een databank van door open source-programmeurs geschreven software.

Juweeltjes

In de repositories zitten juweeltjes, maar af en toe blijken die dusdanige fouten te bevatten dat je N900 ineens wel heel raar gaat doen. Dat heb ik aan den lijfe mogen ondervinden: onderweg in the middle of nowhere crashte de telefoon en weigerde deze op te starten. En dan wordt het heel ingewikkeld, want om dan de telefoon weer tot leven te brengen moet je echt een soort van ‘command prompt hero’ worden.

Dat begint onder Windows waar je middels een command prompt gebaseerde flash tool de hele telefoon opnieuw van software dient te voorzien. De N900 kent namelijk geen zogeheten ‘hard reset’ waarmee je middels een druk op de knop in ieder geval weer terug kunt keren naar een kale basisinstallatie. Gaat het dus fout, dan gaat het heel goed fout.

Zonder pc met usb-poort én een 32-bits besturingssysteem begin je helemaal niets. Een waarschuwing die telecomproviders overigens best bij hun N900-abonnementen mogen zetten. Voor enkele tientjes per maand verwacht je natuurlijk wèl een telefoon waar je minimaal mee kunt bellen.


Sudo wááát?

Is het euvel wat eenvoudiger en start Maemo nog wel, maar gebeuren er daarna onacceptabele dingen, dan haal je uit de forums van maemo.org op zich vaak bruikbare tips. Maar die zijn grotendeels wel door techneuten geschreven en dat betekent dus een stoomcursus Linux voor diehards. Aan de slag met X-term – de command prompt van Linux - ga je ineens 15 jaar terug in de tijd. Want bij Echte Problemen biedt de grafische schil in de meeste gevallen geen soelaas meer en wordt het dus Linux commando’s intikken (denk aan sudo, apt-get, ls en meer moois) op het kleine toetsenbordje van de telefoon.

Voor een eenvoudige eindgebruiker is dat een onoverkomelijk probleem en een beetje zoeken op N900-problemen levert dan ook veel teleurgestelde gebruikers op die met een ‘bricked phone’ zitten opgezadeld.

En toch…

Is de N900 dan oer-Hollandse ‘bagger’? Nee, en daar zit ‘m de continu mijn voortdurende haat-liefde relatie met dit toestel. Enerzijds is het een droom van een apparaat waar potentieel heel veel uit te halen valt. Anderzijds kan ditzelfde potentieel voor grote problemen zorgen. In tegenstelling tot andere smartphones is de N900 echt open, je kunt overal bij en alles is aan te passen.

Soms kom je als gebruiker te dicht bij vitale onderdelen terecht en gaat het gruwelijk mis. En zit je zoals ik ineens uren lang zonder enig telefonisch contact. Het initiatief van de ‘open telefoon’ is dan ook prima, maar er had simpelweg een ‘hard reset’ ingebouwd moeten zijn. Met een ingebouwd 32 GB geheugen was een standaard image én een recovery tool geen probleem geweest. Een misser waardoor deze telefoon niet de waardering krijgt – ook van ons niet - die ie eigenlijk wel verdient.