Nokia test bellen via WiFi

De Finse mobieltjesfabrikant Nokia is gestart met de eerste tests van een dienst die gebruikers in staat stelt zowel via een gsm-verbinding als via WiFi te telefoneren.

Bellers kunnen met het nieuwe toestel naadloos overschakelen van het ene netwerk naar het andere. Vijftig families in het Noord-Finse Oulu zullen de technologie de komende twee maanden gaan testen, zo heeft Nokia verklaard.

Mobiele abonnees die in het bezit zijn van speciale handhelds die geschikt zijn voor het zogeheten unlicensed mobile access, oftewel UMA, kunnen ermee via internet telefoneren indien ze binnen het bereik zijn van een vrij toegankelijk openbaar WiFi-netwerk.

Indien men buiten het bereik van het online toegangspunt komt, wordt de verbinding automatisch overgeschakeld naar gsm bij telefonie en naar umts of het iets tragere gprs bij een dataverbinding.

De technologie heeft als voordeel dat mobiele aanbieders hun dekking zeer plaatselijk kunnen uitbreiden, wat een uitkomst kan zijn in achtergelegen gebieden. Een combinatie van WiFi-hotspots is veel goedkoper dan het bouwen van dure basisstations.

De nieuwe dienst van Nokia heeft voor mobiele operators nog een ander voordeel: veel gebruikers zouden erdoor aangemoedigd worden om ook thuis vaker hun mobieltje te gebruiken en minder te bellen via de vaste lijn.